Nyitókép: SITA

 

A végső változat nem tartalmazza a fosszilis tüzelőanyagok kötelező érvényű kivezetését, ezért az EU miniszterei közölték: távoznak a tanácskozásról, ha nem módosítják a szöveget.

Nem példa nélküli, hogy az elhúzódó viták miatt meghosszabbítanak egy klímacsúcsot, ez történt most is Dubajban, miután a zárónapra nem hogy nem sikerült kompromisszumra jutni a fosszilis energia kivezetéséről, de a vita még ki is éleződött.

 

Az elvileg kedden záruló COP28 új kötelezettségvállalásokat próbál elfogadni nyolc évvel a Párizsi Megállapodás után, amelynek fő célját, a globális átlaghőmérséklet növekedésének 1,5 Celsius fokos maximalizálását máig nem sikerült teljesíteni. A fő ellentét a vezető ipari államok és az olajtermelő országok között van, amelyek nem akarják kötelezően kivezetni az olajat és a gázt.

 hirdetes_810x300  

 

A zárónapra azért éleződött ki a konfliktus, mert előtte, hétfő délután módosult a fórum zárónyilatkozata, a vendéglátó Emírségek szövegmódosítása az már nem tartalmazza a fosszilis tüzelőanyagok globális kivonására vonatkozó közös kötelezettségvállalást.

 

COP28 Director-General Ambassador Majid Al Suwaidi speaks during a news conference at the COP28 U.N. Climate Summit, Tuesday, Dec. 12, 2023, in Dubai, United Arab Emirates. (AP Photo/Peter Dejong)

 

Az új változat, amelyet helyi idő szerint hétfő este mutattak be hosszas késlekedés után Dubajban, ehelyett csak a fosszilis energia csökkentését irányozza elő. A mostani szöveg így fogalmaz:

 

A fosszilis tüzelőanyagok fogyasztásának és termelésének méltányos, rendezett és kiegyensúlyozott módon történő csökkentése annak érdekében, hogy 2050-re a tudományos bizonyítékokkal összhangban elérjük a nettó nulla kitermelést.

Bírálói szerint az egész energiacsomag csak laza intézkedésekből áll, amelyek hatályba lépése opcionális. A klímaaktivisták szerint azonban a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséről szóló döntés feltétlenül szükséges a 1,5 fokos határérték betartásához.

 

Activists demonstrate with a sign that reads „phase out fossil fuels” at the COP28 U.N. Climate Summit, Tuesday, Dec. 12, 2023, in Dubai, United Arab Emirates. (AP Photo/Peter Dejong)

 

A német külügyminiszter a jelek szerint az EU közös álláspontját fogalmazta meg, amikor az elsők között bírálta a tervezetet. Annalena Baerbock szerint az „nem hatékony és kiábrándító”, és „messze van attól, amire a világnak szüksége van ahhoz, hogy visszatérjen az 1,5 fokos pályára”.

 

A szöveg főbb elemei „számunkra, mint Európai Unió számára elfogadhatatlanok” – hangsúlyozta, bírálva azt is, hogy a szénnel kapcsolatos megfogalmazás sem megfelelő, mivel engedélyezné az új széntüzelésű erőműveket. Baerbock szerint „ez rossz jelzéseket küld a világ és a gazdaságunk felé”.

 

Eamon Ryan ír miniszter a sajtónak nyilatkozva kijelentette: „Az EU elhagyja a klímacsúcsot, ha a megállapodás tervezetét nem változtatják meg”. Ő is azt mondta, hogy a javasolt megállapodástervezet teljesen elfogadhatatlan a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása és az éghajlatváltozás finanszírozásáról szóló nyilatkozatok tekintetében.

 

Cedric Schuster miniszter, a szigetországok csoportjának (AOSIS) elnöke a COP28 konferencián kijelentette: „Nem azért jöttünk ide, hogy aláírjuk a halálos ítéletünket. Azért jöttünk ide, hogy harcoljunk az 1,5 fokért, és az ennek eléréséhez vezető egyetlen útért: a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséért… Nem megyünk csendben a vizes sírba”.

 

COP28 President Sultan al-Jaber walks as negotiations continue at the COP28 U.N. Climate Summit, Monday, Dec. 11, 2023, in Dubai, United Arab Emirates. (AP Photo/Rafiq Maqbool)

 

A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása különösen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait érintené érzékenyen, ezért a zárónyilatkozat megvétózását is kilátásba helyezték. Dubaji küldöttségi körökből származó információk szerint az Egyesült Arab Emírségekre különösen Szaúd-Arábia gyakorolt nyomást, hogy a fosszilis tüzelőanyagok kötelező kivonása ne kerüljön bele a nyilatkozattervezetbe.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!