Nyitókép: SITA

 

Olaf Scholz német kancellár ma óva intett attól, hogy szélsőségesek befolyásolják a traktorjaikkal tiltakozó gazdákat és egyensúlyra, kompromisszumra szólított fel. Az elmúlt napokban a gazdák utakat és határátkelőhelyeket blokkoltak szerte Németországban, mert nem értenek egyet a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményeinek fokozatos eltörlésével. A biztonsági erők szerint egyes szélsőjobboldali szervezetek megpróbálják kihasználni a tüntetéseket. Az egyre népszerűbb, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt is támogatja a demonstrációkat.

 

A német kancellár szerint a demokráciához hozzátartoznak a viták, kormánya pedig komolyan veszi a gazdák panaszait. A kancellár úgy véli, jó kompromisszumot talált a kabinet, amikor több évre bontotta a mezőgazdasági gázolaj-támogatások eltörlését.

 

 hirdetes_810x300  

„Amikor az önmagukban legitim tiltakozások haragba és a demokratikus intézmények és a folyamatok lenézésébe csapnak át, akkor mindannyian veszítettünk”

 

– mondta a kancellár.

 

A convoy of tractors drives to a protest rally in front of the DB maintenance plant for ICE 4 trains in Cottbus, Germany, Thursday Jan. 11, 2024. Federal Chancellor Scholz and Brandenburg’s Minister President Woidke are guests at the opening of the plant. (Jens Kalaene/dpa via AP)

 

„A szélsőségesek a közösségi hálókon keresztüli hatalmas elérésüknek köszönhetően elutasítanak minden kompromisszumot, és rombolják a demokratikus vitát”

 

– mondta Scholz. Szerinte ezek az emberek „mérgező keveréket” terjesztenek, ami nagyon aggasztja a kancellárt. Scholz egyúttal köszönetet mondott a hivatalos mezőgazdasági szakszervezeteknek is, amiért elhatárolták magukat azoktól, akik felkelésre vagy a rendszer megdöntésére szólítanak fel.

 

„Az erőszakra való felszólításnak és a személyes fenyegetésnek nincs helye demokráciánkban”

 

– mondta Scholz. A múlt héten tiltakozók blokkolták Robert Habeck alkancellárt és gazdasági minisztert, hogy az Északi-tenger partjainál kiszálljon egy kompból, amint az megpróbált kiszállni.

 

A gazdák tiltakozása támogatást immár kapott az AfD-től és a konzervatív CDU és CSUpártok politikusaitól is. A tiltakozásokhoz egyúttal kisebb radikális csoportok tagjai is próbálnak csatlakozni.

 

A mezőgazdasági termelők tiltakozása az ágazatukat érintő összes megszorítás visszavonását követeli és ez év eleje óta tart. Hétfőn a szervezők nagy demonstrációt hívtak össze Berlinbe.

 

Numerous tractors are parked at a farmers’ association during a rally against the federal government’s austerity plans at the Volksfestplatz, in Nuremberg, Germany, Friday Jan. 12, 2024. The rally is part of nationwide protest actions and is directed against the federal government’s cuts to agricultural diesel and agricultural vehicles. (Daniel Karmann/dpa via AP)

 

ČTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.