Nyitókép: SITA

 

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök ma közölte, hogy csütörtökön Brüsszelben találkozik magyar kollégájával, Orbán Viktorral, hogy megvitassák Stockholm észak-atlanti szövetséghez való csatlakozási kérelmét. A hivatalos találkozó időpontja egyelőre nem ismert. Magyarország az egyetlen tagállam, amely még nem ratifikálta Svédország NATO-tagsági kérelmét.

 

„Ott (Brüsszelben) találkozunk, és lehetőségünk lesz beszélni az (Európai Tanács) ülésének kezdete előtt”

 

– mondta Kristersson újságíróknak.

 hirdetes_810x300  

 

Svédország NATO-csatlakozásához mind a 31 tagállam beleegyezése szükséges. A folyamat legnagyobb akadályának sokáig Törökországot tekintették, amely elsősorban azért akadályozta Svédország csatlakozását a szövetséghez, mert fenntartásai voltak azzal kapcsolatban, hogy Stockholm miként jár el az Ankara által terroristának tartott szervezetekkel szemben. A török ​​parlament azonban a múlt héten jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását, döntését ezt követően Recep Tayyip Erdogan elnök aláírásával is megerősítette.

 

A magyar országgyűlés jelenleg nem ülésezik, elnöke, Kövér László, a kormányzó jobboldali Fidesz tagja a múlt héten azt mondta, hogy Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálása nem sürgős ügy. Az ellenzéki Magyar Szocialista Párt javaslatot nyújtott be a parlament rendkívüli ülésének összehívására, ahol a képviselők Svédország NATO-tagságáról szavaznának.

 

Orbán Viktor múlt szerdán az X közösségi oldalon az észak-atlanti szövetség vezetőjével, Jens Stoltenberggel folytatott telefonbeszélgetést követően biztosított arról, hogy Magyarország támogatja Svédország NATO-csatlakozását, és  jelzi majd a parlamenti képviselőknek. hogy a lehető leghamarabb hagyják jóvá Svédország belépését.

 

Svédország 2022 májusában Finnországgal együtt jelentkezett a szövetségbe, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. Finnország tavaly április elején lett a NATO tagja.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!