Nyitókép: SITA

 

Tavaly, az energiaválság után, megnövekedett mértékben tértek vissza az úgynevezett negatív áramárak Csehországban, ahol a termelők fizetnek a többlet áram fogyasztásáért. A statisztikák szerint 2023-ban 134 óra volt negatív áramárral, ami éves szinten 126 órával több, és egyben a legtöbb az elmúlt kilenc évben.

 

A negatív villamosenergia-árak a napi energiapiacon a villamosenergia-kínálat és -kereslet közötti egyensúlyhiány eredményeképpen alakulnak ki. Ilyenkor az általában megújuló energiaforrásból előállított villamos energia kínálat jóval magasabb, mint a fogyasztás.

 

Az energiaválság idején jelentősen csökkent a negatív áramárral járó órák száma. Míg 2020-ban 119 óra volt negatív áron, 2022-ben 33, tavaly pedig már csak nyolc. Az ipar honlapja szerint a növekedés a véget érő energiaválság tünete, és Csehország sem kivétel e tekintetben. A skandináv országokban volt a legtöbb negatív áramárral járó óraszám. Például Finnországban a statisztikák szerint 467 órát számoltak ingyen árammal, tíz órában pedig akár mínusz 500 eurós (12 735 CZK) MWh értékben is.

 

Az oEnergetice.cz iparági honlap szerint a negatív árak negatív jelenségnek számítanak az energiaszektorban, mivel a rendszer, illetve a hozzá kapcsolódó eszközök elégtelen rugalmasságát jelzik. Leggyakrabban nagyon alacsony villamosenergia-fogyasztás és a megújuló villamos energia előállítására alkalmas időjárási időszakokban jelennek meg – például munkaszüneti napokon, amikor szeles vagy napos az idő. Régebben leggyakrabban a karácsonyi ünnepek, valamint január és május első napja volt ilyen időszak.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!