Nyitókép: SITA

 

A Demokrata Párton belül alulról szervezett nyomást gyakorolnak az elnökre, hogy mérsékelje az Izraelnek nyújtott támogatásokat és szálljon síkra a gázai tűzszünetért. A kritikák fölerősödtek, miután az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ BT-ben az arab tűzszüneti javaslatot.

A belső mozgalom vezető arca Bernie Sanders szenátor, az elnök hagyományos pártbeli ellenfele

 

Jövő kedden Michiganben, vagyis egy ‘billegő’ államban rendezik a demokraták következő előválasztási fordulóját. Egy tegnapi közvéleménykutatás szerint Donald Trump visszaszerezte a népszerűségi előnyét a választókörzetben, 45-41 arányban.

 

 hirdetes_810x300  

A nagy ipari államban igen jelentős az arab (muszlim) népesség szerepe, amely a gázai harcok felfüggesztését (vagyis tartós tűzszünetet) és az Izraelnek nyújtott támogatások megszüntetését követeli.

 

Michigan döntő szerepet játszott az előző két választáson, ahol 2016-ban Hillary Clinton biztosnak hitt vezető pozícióból bukott el, majd Joe Biden véres verítékkel nyerte vissza 2020-ban (50,8%).

 

Elolvadni látszik az a jelentős fölény is, amit 2020-ban Biden az országos muszlim szavazatok 64 százalékának megszerzésével elért

 

Ennek az előnynek az elvesztése döntő lehet Trump újabb elnöksége javára, még akkor is, ha ő kifejezetten ellenséges a közösségel szemben, és egyes vezetőit egyenesen az amerikai nép ellenségének tekinti.

 

A demokrata párton belül a szocialistának és szélsőbaloldalinak tartott Sanders vermonti szenátor (82) hozta létre az ‘Our Revolution’, azaz a Mi forradalmunk nevű aktivista csoportot, amely most a gázai konfliktusra helyezi az elnök elleni támadások fókuszát.

 

A szervezet ügyvezetője azt mondja, hogy „Már csak néhány nap van a michigani előválasztásig, és Biden blokádja a tűzszüneti határozat ellen csak fokozza a felháborodást, arra sarkallva a békepárti hangokat, hogy politikai elkötelezettség nélkül szavazzanak, és hallassák a hangjukat” – közölte Joseph Geevarghese.

 

Ez nem azt üzeni, hogy a demokraták szavazzanak át Trumpra (aki amúgy szintén elkötelezett Izrael-párti), hanem hogy ne Bident, hanem természetesen Sanderst állítsák demokrata elnökjelöltnek

 

Biden számára ez a politika azért veszélyes, mert noha Sanders aligha lesz elnökjelölt, de sok függetlent elidegeníthet a párttól. Ez döntő szempont lehet Michiganban, ahol a be nem jegyzett pártszavazók (függetlenek) aránya 33%.

 

Biden a múlt héten előadást tartott a Detroit környéki Dearborn városában, ahol a lakosság többségét arab amerikaiak teszik ki, és a hangulat nem volt ünnepi. Ezen az sem segített, hogy Biden amúgy jó kapcsolatokat ápol az Amerikai Iszlám Központ vezetőjével, Ahmad Hammoud sejkkel.

 

Biden és az amerikai muszlim vezető - korábbi felvétel
Biden és az amerikai muszlim vezető – korábbi felvétel. Kép forrása: Euronews

 

Ismeretes, hogy a Biden-kormány is előterjesztett egy alternatív határozatot az ENSZ-ben, amely együttesen követeli az ideiglenes tűzszünetet és a Hamász által fogva tartott több mint 100 izraeli túsz szabadon bocsátását. Az amerikai muszlimok vezető hangjai szerint viszont a túszok elengedését csakis egy tartós tűszünettel lehet elérni.

 

Az elemzői vélemények többségét képviseli Jim Kessler, a Harmadik Út ügyvezető alelnöke. Nézete szerint a gázai háború nagyon fontos ügy, de nem szabad emiatt felborítani az amerikai politikai egyensúlyt. Bármit is érez bárki a tűzszüneti határozatról vagy az Egyesült Államok gázai politikájáról, kulcsfontosságú, hogy a novemberi szavazás nem egy Joe Bidenről szóló népszavazás, hanem választás lesz, ahol Donald Trump visszatérésének megakadályozása az elsődleges szempont.

 

Euronews

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!