Nyitókép: SITA

 

Mintegy 20 Uniós és NATO-tisztviselő találkozik hétfőn Párizsban, hogy európai eltökéltségét üzenje Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ukrajnával kapcsolatban, és szembeszálljon a Kreml narratívájával, miszerint Oroszország szándéka a háború megnyerése.

 

Emmanuel Macron francia elnök egy gyorsan összehívott találkozóra invitálta európai kollégáit az Elysee-palotába. Tanácsadói szerint erre az elmúlt hetekben fellángolt orosz agresszió és Putyin nukleáris bombázógéppel  való fenyegetése miatt kerül sor.

 

 hirdetes_810x300  

„Nagyon világos üzenetet akarunk küldeni Putyinnak, hogy nem fog nyerni Ukrajnában”

 

– mondta Macron tanácsadója újságíróknak.

 

„Célunk, hogy megsemmisítsük az  elképzelését, miszerint ő fog nyerni.”

 

A hétfői találkozóra Olaf Scholz német kancellárt, David Cameron brit külügyminisztert, Mark Rutte holland miniszterelnököt, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt, valamint a skandináv és a balti országok vezetőit is várják.

 

Az Egyesült Államokat Jim O’Brien európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes, Kanadát pedig Bill Blair védelmi miniszter képviseli.

 

Francia tisztviselők szerint a müncheni biztonsági konferencia, amelyre több mint egy hete, a Kreml leghangosabb kritikusa, Alekszej Navalnij halálakor került sor, tele volt komorsággal és rossz érzéssel, és Macron ezt a hangulatot szeretné eloszlatni – írja a Reuters.

 

„Nem vagyunk sem komorak, sem depressziósak”

 

– idézte a Reuters az egyik francia tanácsadót.

 

„Azt akarjuk, hogy Oroszország megértse ezt. Oroszországnak szüksége lesz ránk, hogy véget vessen ennek a háborúnak és helyreállítsa Ukrajna jogait.”

 

Leszögezte ugyanakkor, hogy a munkaértekezleten nem új fegyverszállítások bejelentésére lesz lehetőség Kijevbe, hanem arra, hogy megtalálják a harctéren, valamint a szövetségesek és Ukrajna közötti hatékonyabb koordináció lehetőségét.

 

Az ukrán erők az orosz hadsereg visszaszorításában elért kezdeti sikerek után vereséget szenvedtek a fronton az ország keleti részén. A hadsereg parancsnokai a fegyverek és a katonák hiányára panaszkodnak – írja a Reuters.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!