Nyitókép: SITA

 

Csehország és Szlovákia kapcsolatai kiválóak, állapította meg Petr Fiala Csehország miniszterelnöke, miután találkozott a Progresszív Szlovákia mozgalom elnökével és a szlovák parlament alelnökével, az ellenzéket vezető Michal Šimečkával.

 

Fiala szerint mindketten azonos külpolitikai álláspontot képviselnek, tudják, ki az agresszor és ki az áldozat, ugyanakkor tudják, kinek kell segíteni.

 

 hirdetes_810x300  

„Egyetértettünk abban is, hogy országainknak számos közös érdeke és projektje van, például az energia vagy a közlekedési infrastruktúra területén. Mindannyiunk érdeke, hogy a csehek és a szlovákok együttműködjenek, és a kölcsönös kapcsolatokat fejlesszék”

 

– tette hozzá.

 

Šimečka, a PS elnöke a találkozó után elmondta, hogy nagyra értékeli a cseh miniszterelnöknél tett látogatást, akit Szlovákia barátjának és felelős európai államférfinak nevezett.

 

„Egy fő üzenetet tolmácsoltam neki: Szlovákia nem csak Robert Fico (Smer-SD). Szlovákiában rengeteg ember egyértelműen Európa- és Nyugat-barát gondolkodású, nagyra értékelik partnerségünket, és felelősségteljesen közelítenek a szomszédságunkban zajló eseményekhez, beleértve az Ukrajnának nyújtott segélyt is. Ugyanakkor nagyra értékelem, hogy Fiala miniszterelnök vezérként viselkedik e téren”

 

– tájékoztatott.

 

Zľava: Predseda Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka a predseda vlády Českej republiky Peter Fiala počas stretnutia v Prahe. Praha, Česko, 7. marec 2024. Foto: SITA/PS

 

Šimečka azon a véleményen van, hogy a két ország kapcsolata olyan mély és fontos, hogy egyetlen kormány sem veszélyeztetheti őket.

 

„Teljesen biztos vagyok abban, hogy közösen túllendülünk az aktuális kihívásokon, és személy szerint én magam is készen állok mindent megtenni a kapcsolataink fejlődése érdekében”

 

– zárta gondolatait.

 

A cseh kormány szerdán lemondta a kormányközi egyeztetéseket Szlovákiával, és nem lesz közös cseh-szlovák kormányülés, sem Robert Fico kormányával. Az ok a cseh fél szerint, hogy a szlovák külpolitika eltérően viszonyul az Oroszországgal kapcsolatos lépésekhez.

 

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint „lehetetlen eltitkolni a külpolitika kulcsfontosságú témáiban fennálló jelentős különbségeket. Az elkövetkező hetekben, hónapokban emiatt nem tartjuk indokoltnak a kormányközi egyeztetést” – jelentette ki Fiala a cseh kormány ülése után. Elmondása szerint Prága már tájékoztatta is Pozsonyt erről.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.