Nyitókép: SITA

 

Miközben Petr Fiala cseh miniszterelnök lemondta a közös szlovák-cseh kormányülést Robert Fico Ukrajnával kapcsolatos eltérő álláspontja miatt, hivatalos találkozó keretében Šimečkával egyeztetett Ukrajna katonai támogatásáról.

 

A Progresszív Szlovákia elnöke, aki együttal a parlament alelnöke, láthatóan jól megértette magát Fialával Prágában.

 

Sikerült összegyűjteni annyi pénzt, hogy megvásárolhassák az első szállítmányt, 300 000 tüzérségi lövedéket Ukrajna megsegítésére – mondta Petr Fiala (ODS) miniszterelnök ma az X közösségi oldalon. A cseh kezdeményezés célja, hogy jóval több fegyvert, illetve katonai támogatást küldjön mint eddig, és Fiala szerint folytatódik ehhez a megfelelő partnerek keresése is. Az Ukrajnának nyújtott munka és segítség itt nem ér véget – tette hozzá a miniszterelnök.

 hirdetes_810x300  

 

„Keressük a további partnereket, hogy továbbra is támogassuk Ukrajnát az orosz agresszor elleni bátor harcában”

 

– mondta Fiala. Köszönetet mondott mindazon országoknak, amelyek eddig részt vettek a cseh kezdeményezésben.

 

Az ellenzéki Šimečkának nincs jogköre jelenleg arra, hogy a Szlovák állam nevében bármilyen katonai segítségnyújtásról tárgyaljon. A találkozó sokkal inkább egyfajta üzenet lehet Pozsony felé, hogy míg a jelenlegi kormányfővel, Robert Ficoval feszült a viszony, az ellenzék vezetőjével hasonlóan látják az orosz-ukrán háborút.

 

 

ČTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!