Nyitókép: dobraskola.sk

 

Az iskolaügyi felügyelet szerint a csehországi ötödikesek csaknem negyede még az olvasás-szövegértés alapszintjét sem éri el. Az általános iskola kilencedik osztályos tanulóinál ez  az arány 17 százalék, a középiskola második évfolyamos tanulóinál ez az arány 20 százalék – derül ki a cseh tanfelügyelőség jelentéséből, amely a tavalyi tanévben foglalkozott a kérdéssel. A tesztelés középpontjában többek között a tanulók azon képessége állt, hogy megértsék a szerző szándékát, megtalálják a keresett információt a szövegben és eldöntsék, hogy a szöveg megbízható-e.

 

Az általános iskolák vizsgált évfolyamaiban a tanulók kevesebb mint harmada érte csak el a minimális olvasási, szövegértési készségszintet, a középiskola második évfolyamos tanulóinál ez 29 százalék volt. A felmérés szerint az eredmények azért is kedvezőtlenek, mert a szöveg megértése és a vele való foglalkozás nemcsak a tanulmányi sikeresség, hanem a munkaerő-piaci elhelyezkedés szempontjából is fontos.

 

 hirdetes_810x300  

Valamennyi vizsgált évfolyamban a fiúk gyakrabban érnek el elégtelen szintet, mint a lányok, ugyanakkor a rosszabb társadalmi-gazdasági hátterű, azaz szegényebb és iskolázatlanabb családokból származó tanulók gyengébb eredményeket érnek el. A családi háttér hatását a cseh iskolák tanulóinak eredményeire a felügyelőség több elemzése is mutatja, és nemzetközi felmérések is rámutatnak erre.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!