Nyitókép: SITA

 

Az euróövezeti háztartások megtakarítási rátája 2023 negyedik negyedévében a szezonálisan kiigazított adatok szerint 14,6 százalékos szinten állt. Ez emelkedő tendenciát mutat a harmadik negyedévhez képest, amelyben 13,9 százalék volt, tájékoztatott kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

 

A lakossági megtakarítási ráta 2023 októbere és decembere közötti emelkedésének oka az volt, hogy a rendelkezésre álló bruttó jövedelem gyorsabb ütemben, 1,2 százalékkal nőtt, mint a háztartások fogyasztása, ahol a növekedés 0,4 százalékos volt.

 

Ami Szlovákiát illeti, az infláció csökkenésével nálunk is többet engedhetnek meg maguknak a háztartások. A megmaradó pénzt azonban nem fogyasztásra költik, hanem spórolásra. 2023 végén a szlovákiai háztartások a legmagasabb összeget tudták megspórolni a Covid-járvány kitörése óta.

 hirdetes_810x300  

 

A fogyasztás visszafogásával a gazdasági növekedés is lassul, amire már a Szlovák Nemzeti Bank is reagált, aki rontotta a 2024-es évre vonatkozó gazdasági növekedés előrejelzését.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!