Nyitókép: SITA

 

Robert Fico (Smer-SD) szlovák miniszterelnök a szlovák és az ukrán kormány nagymihályi (Michalovce) közös ülését követően nagyra értékelte, hogy a tárgyalások során több fontos lépést tettek a két ország közötti előnyös és baráti együttműködés elmélyítése érdekében.

 

Ukrán kollégájával, Denys Šmyhallal együtt aláírták Szlovákia és Ukrajna közös útitervét. A mai nap tanulsága a szlovák kormányfő szerint az, hogy félre kell tenni a félelmet és az előítéleteket, és el kell távolítani a bürokratikus akadályokat.

 

 hirdetes_810x300  

 

„És az ember hirtelen rájön, hogy komoly döntéseket lehet hozni” – mondta. Fico hangsúlyozta, hogy Szlovákia jó és szolidáris szomszédja akar lenni Ukrajnának. Hozzátette: olyan békés megoldást szeretnének találni a háború lezárására, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és tisztességes döntést jelent vele szemben.

 

 

Egyben maximális együttműködést ajánlott az ukrán kormánynak a békés megoldások keresésében. A szlovák miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy Oroszország katonai erejének alkalmazása Ukrajnában súlyos nemzetközi jogsértést jelent. Szerinte Ukrajnának segítségre van szüksége, és szolidaritást kell mutatni felé.

 

Atmosféra počas stretnutia členov slovenskej a ukrajinskej vlády a rokovania vlády Slovenskej republiky v Michalovciach. Michalovce, 11. apríl 2024. Foto: SITA/Katarína Lörincová

 

 

Fico felajánlotta teljes támogatását Ukrajnának az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló tárgyalásokon. „Nem vagyunk az az ország, amely akadályokat gördítene” – biztosította Šmyhaľt, hozzátéve, Szlovákia segítséget kínál Ukrajnának a csatlakozási tárgyalások és az EU-tagság tapasztalatainak megosztásában.

 

 

„Szlovákia azt kívánja, hogy Ukrajna váljon mielőbb az EU-tagjává” – mondta Fico, hangsúlyozva, hogy az ilyen tagság az ország jövőképének és fejlődésének garanciája.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.