Nyitókép: SITA

 

Richard Raši lesz a Hlas-SD párt jelöltje a parlament elnöki posztjára. Ezt Erik Tomáš munkaügyi miniszter, a párt alelnöke jelentette be a Rádió Expressz beszélgetős műsorában. A politikus szerint ragaszkodnak ahhoz, hogy a pozíció továbbra is a Hlas-SD-t illeti, miután Peter Pellegrini pártelnököt, a parlament elnökét köztársasági elnökké választották.

 

„Ragaszkodunk a koalíciós megállapodás betartásához. Ha van bizalom a partnerek között, annak a koalíciós megállapodáson és a kormány programnyilatkozatán kell alapulnia”

 

– hangsúlyozta Tomáš, hozzátéve, hogy Pellegrini elnökké választásával nem változott a politikai térkép az országban és a parlamenti képviselői arányok is maradtak. Egyértelművé tette azt is, hogy a Hlas-SD alelnöke, Denisa Sakova úgy döntött, gazdasági miniszterként folytatja munkáját. Azt egyelőre nem árulta el, hogy ki váltja Rašit a beruházásért és informatizációért felelős miniszteri poszton.

 hirdetes_810x300  

 

Tomáš nem számít az ellenzék támogatására a parlament új elnökének megválasztásakor. Hangsúlyozta ezért, hogy a koalíciónak kell parlamenti elnököt választania.

 

„Ha nem születik megállapodás, akkor nem lesz házelnökválasztás. Nem történik akkor sem semmi, nem fogja megzavarni a parlament működését”

 

– mondta, hozzátéve, hogy Peter Žiga (Hlas-SD) már meg lett bízva a parlament vezetésével. Hozzátette azt is, hogy Pellegrini parlamenti helyét póttag váltja, és a koalíciós törvényeknek át kellene menniük a parlamenten.

 

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök a hétvégén kijelentette, hogy el tudja képzelni a koalíciós hármast. Azaz, hogy a Hlas részérők Pellegrini államfú, ő mint miniszterelnök és Andrej Danko, az SNS vezetője, mint a parlament elnöke működne, ami a kormánykoalíció stabilitását mutatná. Mindezt ugyanakkor saját politikai véleményének nevezte, tiszteletben tartja ugyanis, hogy a poszt az érvényes koalíciós szerződés értelmében a Hlas-SD-jé. A Hlas-SD erre úgy reagált, hogy nem osztja Fico véleményét.

 

Danko az államfőválasztás után elmondta, hogy az SNS a jövőben is kész tárgyalni a koalíció működésének feltételeiről, mert az elnökválasztás után szerinte alapvetően megváltozott a politikai térkép.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!