Nyitókép: Alex Beltyukov – RuSpotters Team

 

Oroszország elvesztette első stratégiai bombázóját: A Tu-22M3 stratégiai szuperszonikus rakétahordozó-bombázó az ukrán határtól mintegy 280 kilométerre zuhant le – jelentette az orosz Védelmi Minisztérium. A közlés szerint a gép „egy harci küldetés teljesítése után” tért vissza a repülőtérre. A pilótáknak sikerült katapultálniuk. Két pilótát egészségügyi intézményekbe szállították, egy másikat evakuáltak a helyszínről, a negyedik keresése pedig folytatódik.

 

A katasztrófa okát a minisztérium „műszaki meghibásodásnak” nevezi. A fedélzeten nem volt lőszer, a gép egy elhagyatott területen zuhant le, földi pusztítás nélkül. A gép lelövéséért az ukrán oldal is bejelentkezett: A Tu-22M3 lezuhanása az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának művelete volt – mondta az ukrán hadsereg egyik forrása az RBC Ukraine-nak.

 

„Ez az első stratégiai repülőgép, amelyet Ukrajnának sikerült megsemmisítenie repülés közben, egy Ukrajna elleni támadás közepette.”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta a nyilatkozó tisztviselő. Tudomása szerint a bombázó lezuhanása után a mögötte haladó kisérő gép visszafordult.A Crimean Wind táviratcsatorna forrása szerint a gépet az Odessza régió megtámadása után lőtték le.

 

A ‘Backfire’ NATO-kódnevű bombázó 1972-ben lépett hadrendbe, és azóta több fejlesztésen is átesett. Alapvető fegyverzetét a nukleáris fejjel is felszerelhető robotrepülőgépek alkotják. A gép darabszámát a SALT stratégiai szerződés korlátozta, ezért az oroszok más elnevezésekkel több típusát is kialakították más nevek alatt, hogy átléphessék a mennyiségi korlátozást. A Szovjetunió felbomlásakor az utódállamok is örököltek a típusból, így Fehéroroszország és Ukrajna is. Utóbbi előbb leszerelte a nukleáris képességekhez szükséges alkatrészeket, majd 10 évvel később feldarabolta a neki megmaradt 29 példányt, mert korszerűtlennek ítélték meg.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!