Egy kiváló bor krízishelyzeteket oldhat meg, kapcsolatokat ápolhat, konfliktusokat simíthat el a diplomáciában. Elsősorban persze kényeztet, nem csoda, hogy amerikai elnökökben, brit uralkodókban, orosz cárokban van egy közös pont: a kivételes borok iránti rajongás.

 

Jacky és Marylin: J. F. K. mellett champagne a közös nevező

 

J.F. Kennedyről először sokaknak a kubai rakétaválság és a tragikus merénylet jut eszébe, és persze életrajzánál mindig szóba kerülnek nőügyei is. Soha nem ismerte el, hogy Marylin Monroe a szeretője lett volna, de hogy az volt, az több mint valószínű. A lobbanékony természetű színésznő tetemes mennyiségű pezsgőt fogyasztott, és abból az egyik legjobbat: a Piper-Heidsiecket. Kennedy felesége, Jacky ugyancsak pezsgőimádó volt, neki viszont a Veuve Clicquot volt a kedvence.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: mutualart.com

 

Ettől olyan furcsa Donald Trump?

 

Nixon amerikai elnök a bordeaux-i borok nagy tisztelője volt. Olyannyira értékelte a nemes italokat, hogy csak maga fogyasztotta azokat, a vendégeinek fehér szalvétába burkolt palackból silány lőrét töltött. A nagy előd, Thomas Jefferson Tokaj szerelmese volt, annyit vásárolt belőle, hogy komoly adósságot halmozott fel. Ám saját birtoka is volt, a Monticello Virginában – ezt nevezhetjük az amerikai borászat bölcsőjének.

 

FP PHOTO / JOSH EDELSON / AFP /

 

Éppen arrafelé található, ahol a jelenlegi elnök, Donald Trump vásárolt birtokot. A Kluge Estate borászatot természetesen azonnal átnevezte Trump Wineryre, vezetésével pedig a fiát bízta meg. A 80 hektáros, világfajtákat termelő borászat a legnagyobb a keleti parton. Talán nem meglepő, hogy az elnöki birtokon meglehetősen bizarr borok készülnek, az erősített chardonnay például a jó ízlés határait súrolja.

 

Ezt szolgálták fel Vilmos herceg esküvőjén

 

2012-ben nagy találkozás színtere volt Budapest. A romániai Ştirbey borászat állított ki legnevesebb borrendezvényünkön, az asztalnál maga a tulajdonos, a bárói családból származó Jakob Kripp állt feleségével, a román királyi családdal is rokonságban álló Baroness Ileana Kripp-Costinescuval.

 

Fotó: E! Online

 

Standjuknál megállt Sebastian Payne, a londoni Wine Society borszakértője, akinek megtetszett a helyi novac szőlőfajtából készült könnyed, gyümölcsös vörösbor. Azóta kapható a Ştirbey Novac az Egyesült Királyságban, sőt az évtized esküvőjén, egyetlen kelet-európai borként Katalin és Vilmos is kóstolhatta.

 

Forrás: stirbey.ro

 

Ettől ittasodott le Harry herceg?

 

Míg Vilmosróol boldog családi híreket közölnek a lapok, öccse, Harry herceg botrányaival hívja fel magára a figyelmet. Egyik alapos lumpolása a magyar határtól mindössze húsz kilométerre történt, az elbűvölően szép Château Bela kastélyban, amelyet egy svájci arisztokrata bankárcsalád mentett meg a pusztulástól. A pompásan felújított épület ma szállodaként funkcionál – kivéve, mikor a család magas rangú ismerősöknek szervez partit. A kastélyban működik egy borászat is, nem is akármilyen. A világhírű, öntörvényű német borász, Egon Müller vezetésével, együttműködésben a helyi borásszal, Miroslav Petrechkel.

 

Fotó: InStyle

 

Orosz cárok kedvencei

 

Az orosz cárok elsősorban a francia pezsgő iránti imádatukról híresek, de az uralkodók kifinomult ízlése más borremekekre is kiterjedt.

 

Forrás: massandra.co.uk

 

Ezt bizonyítja a hányatott sorsú Krími-félszigeten 1894–97-ben, II. Miklós cár uralkodása idején felépített Massandra borászat, amely több mint egymillió palackos gyűjteményével a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel (a gyűjtemény egyik darabját, egy 1775-ös sherryt a londoni Sotheby’s aukciós házban 43 500 angol fontért árvereztek el 2001-ben). A borászat saját készítésű borai az asztali boroktól a desszertborokon át az erősített borokig terjednek.

 

Forrás: nlcafe.hu

Nyitókép: E! Online

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!