Szlovákiát leginkább a magas korrupció, regionális különbségek, infrastrukturális elmaradottság, igazságszolgáltatás állapota, magas munkanélküliség sújtja. Juraj Miškov liberális gazdasági miniszter (Szabadság és Szolidaritás Pártja, SaS) az utóbbi csökkentése érdekében szeretné vonzóbbá tenni a vállalkozói környezetet. Hogy az egykori tátrai tigris Közép-Kelet-Európa Szingapúrjává váljon.

Az országban bejegyzett cégek több mint 90 %-a kis- és középvállalkozás, melyek nemzeti összterméken belüli súlya lényegesen kevesebb. Ezen szeretne változtatni 25 pontos intézkedés csomagjával a gazdasági minisztérium, melyet idén tavasszal kíván bevezetni. Hogyan könnyítsük a helyi vállalkozások helyzetét? Miként csökkentsük a bürokráciát, vállalkozásgátló tényezőket? Néhány példa csak a hamarosan bevezetésre kerülő intézkedéscsomagból:

Egy kft. alapításánál a szlovák jogszabály jelenleg 5.000 euró alaptőkét ír elő. A csomag bevezetésével ez az összeg 1 euróra csökkenne. A kisiparosoknál a szabad tevékenység-típusok kerülnek majd összevonásra, az ipari engedély kérvényezésére pedig elég lesz egyetlen kérvény. Minden hivatal, melyre a vállalkozónak szüksége van és látogat, azonos nyitvartással fog működni. Okmánybélyeg helyett pedig a jövőben mindenütt készpénzzel, bankkártyávál lehet majd fizetni.

Hogy mennyire válik be a meghirdetett csomag, kiderül a Világbank 183 ország üzleti szabályozását összehasonlító Doing Business rangsorából. A korábbi reklámguru Juraj Miškov   bevallása szerint az ország célja, hogy elnyerje az év kiugrója címet. A listát jelenleg Szingapúr vezeti, a térségből Ausztria a 32., Szlovákia a 41., Szlovénia a 42., Magyarország a 46., Románia az 56., Csehország a 63.,  Lengyelország a 70.

A vállalkozásbarát környezet kialakítása önmagában még természetesen  nem elég ahhoz, hogy Szlovákia nemzetközi renoméja ismét a második Dzurinda kormány idején tapasztalt fényében pompázzon. Bár a szlovák csoda azóta tananyaggá vált szerte a világban, további lépésekre van szükség. Legalább olyan fontos az igazságszolgáltatás rendbe tétele, a járulékrendszer reformja, az adó- és járulékbevételek egységesítése (beleértve intézményi összevonásukat is), stabil legiszlatív háttér, a közkiadásokat érintő szerződések nyilvánosságra hozatala, a Munkatörvénykönyv megnyitása, stb.

 hirdetes_810x300  

Bár rendkívül összetett lépésekről van szó, a kulcsminisztériumok részéről sok helyütt már beindult a munka. Szumma szummárum, a tátrai tigris újra ébredezik. Remélhetőleg, ezúttal Szingapúrban.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz  a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!