Ki a hatékonyabb, Magyarország vagy Szlovákia?

Nem jött létre megállapodás az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján az EU 2014 és 2020 közötti keret-költségvetéséről. Nem sikerült ugyanis áthidalni azt a szakadékot, amely a kiadások drasztikus visszanyesését hajlíthatatlanul követelő britek és az ennél kompromisszumkészebb tagországok között keletkezett.

A tagállamoknak és az Európai Parlamentnek elvileg 2012 végéig kellett volna megállapodniuk arról a többéves költségvetési keretről, amely meghatározza, hogy mely szakpolitikákra mennyi pénzt szán az EU 2020-ig. Legközelebb jövőre lesz lehetőség tárgyalni ezekről a kérdésekről.

A tárgyalások idei utolsó szakasza előtt az EP is készült. Egy új, multimédiás alkalmazás segítségével áttekintést kínál arról, hogy pontosan mire költik az uniós forrásokat, és honnan származik az EU költségvetési bevétele. Az országokra lebontott adatok könnyen összehasonlíthatók egymással. A Körkép ezt végezte el Szlovákia és Magyarország vonatkozásában (a képek kattintással nagyíthatók).

 

1. Mire költi az uniós pénzeket Szlovákia?

 hirdetes_810x300  

2011-ben Szlovákiában az uniós kiadások 1,79 milliárd eurót tettek ki. Ennek 59%-a, 1,06 milliárd euró volt a kohéziós és strukturális alapokból származó regionális támogatás. Ez jelentősen meghaladta a 36%-os uniós átlagot. Az agrártámogatások 648 millió eurót tettek ki, ami a kiadások 36%-a volt. A többi „új” tagállamhoz hasonlóan az agrártámogatások aránya elmaradt a 49%-os uniós átlagtól. Ennek részben azok az átmeneti intézkedések voltak az okai, amelyekről a csatlakozáskor állapodtak meg az országgal. A kutatás-fejlesztés támogatására 41 millió euró jutott. Ez az összes uniós kiadás 2%-a volt, ami elmaradt a 11%-os uniós átlagtól.

1. Mire költi az uniós pénzeket Magyarország?

 
2011-ben Magyarországon az uniós kiadások 5,33 milliárd eurót tettek ki. Ebből 3,64 milliárd euró volt a kohéziós és strukturális alapból származó regionális támogatás. Ez az összes uniós kifizetés 68%-a, ami majdnem kétszerese volt a 36%-os uniós átlagnak. A mezőgazdasági támogatások összege 1,5 milliárd euró volt. Ez a magyarországi uniós kiadások 39%-ának felelt meg, ami a többi „új” uniós tagállamhoz hasonlóan elmaradt az 49%-os uniós átlagtól, részben az uniós csatlakozásakor megkötött átmeneti intézkedések miatt. Magyarországnak 112 millió euró jutott a kutatás-fejlesztés támogatására. Ez az összes uniós kifizetés 2%-a volt, ami messze elmaradt a 11%-os uniós átlagtól.
 

2. Nemzeti hozzájárulások az uniós költségvetéshez. Mennyivel járul hozzá Szlovákia az uniós költségvetéshez?

 
2011-ben Szlovákia 576 millió euróval járult hozzá az EU költségvetéséhez. Emellett az EU nevében 157 millió eurót szedett be vámokból, mezőgazdasági vámokból és illetékekből. Az adminisztratív költségek fedezésére ennek az összegnek a 25%-át megtarthatja Szlovákia.

2. Nemzeti hozzájárulások az uniós költségvetéshez. Mennyivel járul hozzá Magyarország az uniós költségvetéshez?

 
2011-ben Magyarország 836 millió euróval járult hozzá az EU költségvetéséhez. Emellett az EU nevében 135 millió eurót szedett be vámokból, mezőgazdasági vámokból és illetékekből. Az adminisztratív költségek fedezésére ennek az összegnek a 25%-át megtarthatja Magyarország.
 

3. Az EU összes kiadása. Mennyi pénzt kap Szlovákia az Európai Uniótól?

3. Az EU összes kiadása. Mennyi pénzt kap Magyarország az Európai Uniótól?

4. Az uniós és a szlovák költségvetés változása 1999 – 2009*

   *Az Eurostat jogilag kötelező érvényű meghatározásai alapján

1999 és 2009 között 42 %-kal nőtt az EU költségvetése. Ennek kapcsán két tényezőt érdemes figyelembe venni: ebben az időszakban 12 ország csatlakozott az Európai Unióhoz. Svédország, Németország és Ausztria kivételével minden tagállam költségvtése nagyobb mértékben bővült, mint az EU költsédvetése.

4. Az uniós és a magyar költségvetés változása 1999 – 2009*

*Az Eurostat jogilag kötelező érvényű meghatározásai alapján

A magyar és a szlovák álláspont

Az Európai Bizottság által készített keretköltségvetés-tervezet jelentősen, 20-30 százalékkal rövidítette volna meg a Magyarországnak járó kohéziós forrásokat. Az EU lassacskán eltolódik a transzferunió irányba, holott az elején nem erről volt szó, hanem arról, hogy egy olyan politika valósul meg, amely összességében mindenki javára válik – fogalmazott a sikertelen csúcstalálkozó kapcsán Orbán Viktor, aki szerint Európának a költségvetési vitában el kell döntenie: üzleti transzferunióvá alakul, vagy fenntartja, hogy elvei vannak, gazdaságpolitikai filozófiája van, például a fejletlen régiók felzárkóztatásáról.

Fotó: MTI

Szlovákia három prioritással érkezett a találkozóra, amelyek a kohéziós politikát, a mezőgazdaságot, és a Jaslovské Bohunice-i (jászlói) atomerőművet érintik. Robert Fico szerint az ország több pénzre tart igényt a kevésbé fejlett régiók számára, ami lényegében az összes régió, Pozsonyon kívül. Szlovákia számára elfogadhatatlan az Európai Komisszió által előterjesztett 29,5 milliárd eurós megszorítás e téren, mely a későbbiekben még növekedhet.

A mezőgazdaság terén nincsenek a kisebb pénzcsomag ellen, de azt szeretnék, ha a kifizetések csökkennének azokban az országokban, ahol magasabb a dotáció. Mindez annak érdekében, hogy csökkenjen a régi és az új uniós államok közti különbség.

A Jaslovské Bohunicei atomerőmű két blokkjának bezárására Brüsszel 105 millió eurót ígért Szlovákiának. A kormány szerint azonban a valós költségek több mint 400 millió eurót tesznek ki. Ezért magasabb hozzájárulást fognak kérni.

Kép: Reuters

Folyt köv. 2013

Legközelebb jövőre lesz lehetőség tárgyalni ezekről a kérdésekről, ellenben a most befejeződő költségvetési ciklus számai viszont már ismertek. Olvasóink szerint ezek alapján Szlovákia vagy Magyarország tudta hatékonyabban felhasználni az EU-s forrásokat?

Király Zsolt

(MTI, EP, Körkép)

Szöveg és grafikonok: EP honlap

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!