IMF-hitel végtörlesztés: Szlovákiának Fideszes pártpropaganda.

Magyarország idő előtt fizette vissza a korábbi baloldali kormány által felvett milliárdos IMF-hitelt. Ami egyeseknek siker és büszkeség, az másoknál fanyalgó lenézés. Mennyi a szabadság ára?

A Fideszt lehet szeretni és utálni. Mindkét táborba tartoznak jócskán. Itt a Körképen mi sem rejtjük kritikánkat véka alá, ha úgy látjuk, a Fidesz arrogáns konokságában olykor azt hiszi, mindenkinél okosabb. Azt azonban nem lehet elvitatni Orbán Viktortól, hogy neki legalább jövőképe van, amit legitim módon igyekszik megvalósítani. Még ha ez sokaknak nem is tetszik és érdeksértő.

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, ahogy a magyar kormányzat eredményeit a szlovák sajtó és a szlovákiai magyar média liberális fele folyamatosan tálalja. Ennek a témának egyébként is komoly irodalma van nálunk.

A Sme című jobboldali liberális napilap veretes írásban számolt be az IMF-hitel visszafizetéséről, melyben a Most-Híd egyik gazdasági tanácsadóját is megszólaltatták.

“Az igazság az, hogy a hitel idővel úgyis lejárt volna. Ha a kormány nem csinálna belőle propagandát, mondhatnánk, hogy bevett folyamatról van szó. Az is, hogy a tényfeltáró bizottság ezután elhagyja az országot ” jegyezte meg Gál Zsolt politológus, a Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyespárt frakcióvezetőjének tanácsadója. A szerzőről bővebben itt lehet olvasni.

 hirdetes_810x300  

Tény, hogy  kétszer akkora kamatú hitelt vettek fel az IMF-hitel törlesztésére. Tény, hogy ugyanúgy 80 % az államadósság szintje, mint 3 évvel ezelőtt, pedig a magánnyugdíjakat is arra verték el. Tény, hogy orrba-szájba nyomja a marketinget erről a kormány, és tény, hogy egy év múlva választások lesznek” – sorolja kárörvendően a Bumm című szlovákiai magyar internetes portál egyik szerkesztője Facebook oldalunkon a magyarországi balliberális körök által hangoztatott mantrákat (amit aztán sietve törölt.)

„Jóindulatúan” elhallgatva azt a tényt, hogy a piaci alapú források, amikkel a nem piaci alapú IMF-hitelt cseréli le Magyarország, eleve drágábbak. Ami természetes, ha úgy tetszik, „az állam finanszírozási értelemben saját lábra állás velejárója.”

Az ország ugyanis cserébe visszanyeri gazdasági önállóságát. Ami „eleve fontosabb szempont annál, mint azt vizsgálni, vajon a Valutaalap hitele olcsóbb-e, vagy az államkötvény-kibocsátás. Ha az előbbi lenne igaz, akkor azt lehetne látni, hogy a legtöbb ország a Valutaalaptól vesz fel hitelt, és nem saját forrásra támaszkodik. Márpedig Magyarországtól nyugatabbra nincs senkinek sem valutaalapos hitele, aki az euróválságot kikerülte.“ – mondják az elemzők.

Összefoglalva, az IMF-hitel visszafizetésére egyesek fanyalognak, mások büszkék rá. A szabadságnak tehát ára van. Ki-kinek saját értékrendje szerint.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!