Ma kezdődik az a startup konferencia, amely 1,4 millió eurójába kerül az államnak. A szakma fel van háborodva és tiltakozik a horribilis kötségvetésű konferencia miatt. Igaz ami igaz, a meghívottak között olyan nevek is vannak, mint a PayPal, Adobe, Dell, SAP, Sony, SanDisk, Oracle, LG, DoCoMo.  

A szakma felháborodott 

Peter Gažík, az O2 szlovákiai vezérigazgatója, Michal Truban a WebSupport igazgatója, ill. a Facebooknak játékokat fejlesztő Pixel Federation vezetője, Šimon Šicko is nehezményezte a TechMatch konferencia indokolatlanul magas összköltsédvetését.

geso_status
Az Accenture marketing és kommunikációs vezetője, Marek Gešo azt nehezményezi, hogy míg az Accenture 30 ezer eurós költségvetésből szervez hasonló konferenciát 38 előadóval a világ 16 országából, köztük 6 Amerikából, akiknek a világ legnagyobb vállatai a megrendelőik, addig az SBA az adófizeték pénzéből 1,4 millió eurót költ a TechMatchre. Kép: fb

 

michal
Michal Truban a Websupport tulajdonosa biztosan nem vesz részt a konferencián. Facebook bejegyzésében rámutatott, hogy a konferencia kidobott pénz és sokkal nagyobb szükség lenne rá máshol. „Mečiar a 90-es években Claudia Schiffert hívta meg az aurópálya átadására, a Smer pedig most Kawasakit. Ez már amúgysem segít rajtuk.” Kép: hn.online

 

bojkot
A vállalkozói szakma fel van háborodva és tiltakozik a horribilis kötségvetésű konferencia ellen. Kép: fb

Michaela Jacová, a Neulogy Ventures befektetőcég munkatársa szerint egyrészt igaz, hogy csúcsprofi előadókat nem egyszerű idecsábítani, ugyanakkor meg lehetne oldani 60 ezer eurós honorárium nélkül is. Fontos hogy az adott szónokot érdeklje a helyszín, ahova ellátogat és üzleti indokot lásson az ittlétében. Csak így van haszna Szlovákiának abból, ha elhívjuk őket.  30 ezret fizetni csak azért, hogy itt üljön egy órát vagy megtartson egy előadást, motivációromboló.

 hirdetes_810x300  

Mennyi az annyi? 

tabulka-galeria
Egyes tételek a szerződés szerint. Forrás: Centrálny register zmlúv

Az innovatív vállalkozásokat támogató akciót a Slovak Business Agency (SBA) szervezi. A szerződés szerint, mely napok óta foglalkoztatja a szlovák sajtót 609 ezer eurót költenek csak a vendégek honoráriumára. A csütörtoki főelőadó, az Apple volt marketingese, Guy Kawasaki egyenesen Silicon Valleyből érkezik, az ő meghívása 60 ezer euróba kerül (ha kiváncsi vagy az előadására, itt elolvashatod).

A meghívott befektetők fejenként 9 ezer eurót kapnak. Vállalati képviseletre 25 ezer euró megy el, napidíjra, szállásra, utaztatásra pedig 195 ezer euró, 12 ezer euróból biztosítják a wifit. További 15 ezer euró megy el a külön erre az alkalomra készített mobil alkalmazásra.16 ezer eurót fordítanak három újságíró és bloggerek meghívására. Az előadókat luxulimuzinokkal fogják szállítani, ahol az utasoknak iPad táblagép is biztosított.

A rendezvény október 12-16. között zajlik két pozsonyi helyszínen, az Öreg vásárcsarnok épületétében, ill a Szlovák Filharmóniában. Ha szlovák állampolgár vagy, és nem vállalkozó, regisztráció után ingyenesen részt vehetsz rajta. A program itt megtekinthető.

Kétes múltú szervező

Az ex-gazdasági miniszter, marketing guru, SKOK párt alapító Juraj Miškov szerint a legnagyobb probléma, hogy az eseményt állami pénzből finanszírozzák. Kiemelte, hogy az SBA az a Kis- és Középvállalkozásokat Támogató Nemzeti Ügynökség, amelyhez az EU-s beruházási alapok sikkasztása köthető.

brano
Branislav Šafárik, a SBA elnöke kijelentette, hogy kész alávetni a költségvetést az Aliancia Fair Play és a Transparecy International ellenőrzésének. Kép: RTVS FB

Branislav Šafárik, a SBA elnöke a reakciók hatására kijelentette, hogy kész alávetni a költségvetést az Aliancia Fair Play és a Transparecy International ellenőrzésének. Mást ekkora mediális nyomás után nem is nagyon tehet. Kérdés, hullanak-e majd fejek is a konferencia után.

Tóth Lívia

Kapcsolódó cikk: Ilyen egy egyórás előadás 60 ezerért

Nyitókép: teraz.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!