Hosszú idő után 10 százalék alá (szerk. megj. egészen pontosan 9,89 százalékra) csökkent a munkanélküliek száma Szlovákiában – tájékoztatott Ján Richter munkaügyi miniszter, és Marián Valentovič, a Munkaügyi-, Szociális és Családügyi Központ főigazgatója. A tavaszi- és a nyári időszak közeledtével több szezonmunkára kaphatnak lehetőséget az álláskeresők.

 

A munkaügyi hivatalok jelenleg körülbelül 320 ezer embert regisztrálnak munkanélküliként. Végzettségük szerinti felosztásuk a következő:

 

Felsőfokú végzettséggel rendelkezők – 20 ezer személy
Középfokú végzettséggel rendelkezők – 190 ezer személy
Alapfokú végzettséggel rendelkezők – 100 ezer személy
Végzettség nélküliek – 20 ezer személy

 

A hosszú távú munkanélküliség az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező személyekre a legjellemzőbb. A jövőben erre a célcsoportra szeretne különösen odafigyelni a munkaügyi minisztérium.

 hirdetes_810x300  

 

Szociális vállalatok létesítése

 

Richter szerint megoldás lehet a szociális vállalatok létrehozása, melyeket városok és községek alapíthatnak a kormány segítségével. Ilyen vállalatok a roma munkanélküliek magas számával rendelkező járásokban létesülnének. A projekt célja, hogy az említett csoportnak munkalehetőséget, és jövedelmet biztosítsanak, ezzel csökkentve a szociális segélyeket igénylők számát.

 

A magyarlakta területeken a legsúlyosabb a helyzet

 

A térképre tekintve láthatjuk, hogy a legmagasabb munkanélküliséggel rendelkező járások a magyarlakta területeken találhatóak. Ide tartozik a rimaszombati, nagyrőcei és a rozsnyói járás. De a nagykürtösi, losonci, tőketerebesi és Kassa-környéki járás munkanélküliségi mutatója is magas.

 

TA3/Körkép.sk
Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!