Losoncon, a felújított zsinagógában tartotta kihelyezett ülését a Szlovák Kormány. A tanácskozásra a kormánytagok mellett meghívást kaptak Losonc, Fülek város és a régió községeinek polgármesterei, a járási intézmények irányítói, a középfokú szaktanintézetek, valamint a régió  gazdasági vállalkozásainak több vezetője is.

 

A losonci járás fejlesztési akcióterve

 

Az ülés kiemelt témája a Losonci járás fejlesztési akcióterve, melyet a régió szakembereinek bevonásával az elmúlt hónapok alatt készítettek elő.

 

 hirdetes_300x300  

Az elmaradt régiók fejlesztését szolgáló javaslat a múlt évben elhatározott fejlesztési terv kapcsán születetett meg, s mely szerint eredetileg a 20 %-nál magasabb munkanélküliségi aránnyal rendelkező járások kiemelt státuszt kaptak, pozitív diszkriminációban részesültek.

 

Ezt az arányt több szervezet, települések nyomására sikerült 18 %-ra csökkenteni, aminek eredményeként 12 járás került be a tervezetbe, közöttük a losonci járás, a nógrádi régió is.

 

A tervezetet egy héttagú fejlesztési tanács és az általunk bevont szakemberek, önkormányzatok, vállalkozók, szakközépiskolák képviselőinek bevonásával dolgozták ki.

 

DSC_8005
Felvétel: Puntigán József

A járás munkanélküliségének okozói

 

Az előterjesztés többek között megállapította, hogy a losonci járás hosszantartó magas munkanélküliségét olyan specifikus tényezők okozták, mint

a gazdasági és szociális politika, az intézményes szerkezet beállításainak kihatásai és fejlődése a helyi és globális piacokon, a terület infrastrukturális műszaki ellátottságának fejletlensége, a munkaerőn elégtelen szakképesítése, a képesített fiatal szakemberek eltávozása a járás területéről. Az okok között szerepel a megfelelő oktatói intézmények hiánya, melyek biztosítani tudnák a terület lakosainak az egész életen át tartó tanulás lehetőségét.

A fejlesztési akcióterve legfőbb célja, hogy a 2020-ig terjedő időszakban kb. 1500 munkahely megteremtésével csökkentse a losonci járás munkanélküliségi arányát.

 

 Hatástanulmány

 

Érdemes idézni a beterjesztést megalapozó hatástanulmány néhány megállapítását is. Annak ellenére a járás az ország fő urbanizációs tengelyeihez viszonyítva periferikus helyzetben van, a közelében fekszik a több, mint 2 millió lakost magában foglaló nagyvárosokhoz, mint Budapest, amely repülőtérrel és további infrastruktúrával rendelkezik. A járás a Pozsony-Kassa ill. a Varsó-Budapest közúti és vasúti vonalak kereszteződésében fekszik.

 

A Losonctól 70 km-re lévő Hatvanban az európai autópályákra lehet csatlakozni, magyarországi oldalon kiépítés alatt van a Hatvan-Salgótarján gyorsforgalmi útvonal.

 

Felvétel: Teraz.sk / TASR – František Iván


A járás és környékének közlekedési hálózatának szerkezete a szlovák oldalon meghatározóan kelet-nyugati irányultságú. A jövőben azonban tervezve van az E571-es nemzetközi útvonal (Brünn – Trencsény – Zólyom – Rimaszombat – Kassa) kiépítése. Az E571-es útvonal jelenlegi paraméterei nem felelnek meg a járás aktuális igényeinek A járás fejlesztése igényli a járás közúti, autópályás összekapcsolását Pozsonnyal és Kassával.

 

7 000 munkanélküli

 

A nyersanyagok tekintetében a járás területén szilikátásványok, építkezési kövek, zsírkő, mészkő, azbeszt, magnezit, gazdag bazaltkészletek találhatóak. Lakosság tekintetében 74 106 lakosával (2015. 12. 31.) a közepes nagyságú járások közé tartozik.

 

Annak ellenére, hogy a járás munkanélküliségi aránya a 2003-as 25%-hoz viszonyítva jelentősen csökkent, 2015-ben ez 17,5 % volt, a  még mindig közel 7%-al van alatta a szlovákiai átlagnak. A losonci járás területén jelenleg kb. 7000 munkanélkülit tartanak nyilván. A munkanélküliek között magas az alapvégzettséggel rendelkezők aránya, amely jelentősen túllépi a kerületi és szlovákiai átlagot is. A munkanélküliek több mint kétharmada több mint 3 éve nincs alkalmazásban.

 

Alacsony fizetések

 

Főleg a férfiak részére jelentős demotivációs tényező az alacsony fizetés. 2014-ben a helyi átlagfizetés 300 euróval volt kisebb a pozsonyi. és 140 euróval alacsonyabb, mint a kerületi fizetési átlag. A nők bérezésében nem voltak ilyen nagyfokú eltérések.

 

A kiváló mezőgazdaság viszonyok és lehetőségek ellenére a Losonci járás ipari járás: az alkalmazottak 33 %-a az iparban dolgozik, ami a szlovákiai átlaghoz viszonyítva 4 %-al magasabb érték. További nagy foglalkoztatási terület a kereskedelem, egészségügy, oktatás és közigazgatás.

 

A tanulmány ezzel kapcsolatosan megállapítja azt is, hogy szükségszerű feladat a műveltségi szint növelése, és középiskolai oktatási rendszer átalakítása, hogy az összhangban legyen a munkapiac igényeivel.

 

A kormány elfogadta a fejlesztési akciótervet

A kormányülés után Agócs Attila, Fülek város polgámestere a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a kormány változtatások nélkül fogadta el a Losonci járás fejlesztési akciótervét, melynek előkészítésében maga is aktívan részt vett.

Regionális forrásokból valamivel több, mint 4,29 millió EUR lesz biztosítva. Néhány kisebb beruházást leszámítva a jelzett összeg elsősorban szociális foglalkoztatási szférában lesz meríthető.

 

DSC_8026
Agócs Attila, Fülek polgármestere. Felvétel: Puntigán József

 

A kormány ígérete szerint egyéb alapokból, strukturális forrásokból az elkövetkező 5 évben pozitív diszkriminációs eljárással egy megemelt pontösszeget lehet majd kapni, s erre  megközelítőleg 140 millió EUR nagyságrendű támogatást lehet lehívni.

 

Erre a települések és nonprofit szervezetek mellett vállalkozók is pályázhatnak. Egy nagy csomag szól a mezőgazdasági vállalkozások támogatásáról, ahol a hálózatosítás a fő cél. Egy jelentős csomag lett elkülönítve a nagyipari vállalkozások céljaira is.

 

A Füleki önkormányzat különböző projektekre 950.000 EUR-ra számíthat, 200 000 EUR-ot kap a füleki szakközépiskola, melyet egy műhely kialakítására használhat fel.

 

Minisztériumi feladatok

 

 

A határozat értelmében a Szlovák Közlekedésügyi, Építésügyi és Regionális Fejlesztési Minisztérium a Losonci Járás fejlesztési Akciótervének végrehajtására a 2020-ig terjedő időszakra 4 295 000 EUR-ot biztosít. Ebből az idei évben 900 000 EUR-ot, jövőre és 2018-ban 860 000 EUR-ot, a további években pedig összesen 1 675 000 EUR-ot használhatnak fel.

 

A Szlovák Gazdaságügyi Minisztérium feladatul kapta annak megvizsgálását, hogyan lehet állami részéről 50%-os nagyságrendben támogatni a régió azon vállalkozásainak beruházásait, amelyek nagy létszámú alkalmazottat foglalkoztatnak.

 

Hasonló feladatokat kapott a Szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium is. Megteremteni a mezőgazdasági foglalkoztatottság támogatásának feltételeit az állami mechanizmusokon keresztül oly módon, hogy az figyelembe vegye azon járások specifikus tulajdonságait, melyek a legmagasabb munkanélküliséggel rendelkeznek.

 

A Szlovák Köztársaság Vidékfejlesztési 2014-2020-as évekre vonatkozó programját (Program rozvoja vidieka Slovenskej republiky), annak támogatási rendszerét úgy módosítani, hogy az maximális mértékben figyelembe vegye a legkevésbé fejlett járások specifikumait.

Körkép.sk/Puntigán József

 

Nyitókép: Teraz.sk / TASR – František Iván

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!