Azután, hogy Nagy-Britanniában megadóztatták a nejlonszatyrokat, a használatuk drámai módon csökkent. Ezután a nejlonszatyrok Szlovákiában is drágulhatnak.

 

Fél éve annak, hogy a brit kormány bevezette a nejlonszatyrok utáni adót, és az első eredmények már láthatóak – a nejlonszatyrok használata Nagy-Britanniában csökkent. A csökkenés alatt azonban nem csak pár darabos visszaesést értenek. A britek rendkívül drámai módon,  lényegében egy éjszaka alatt megszabadultak a nejlonszatyroktól.

 

A drágulás segített

 

 hirdetes_810x300  

A brit kormány adatai alapján 2014-ben a hét legnagyobb szupermarket összesen 7,64 milliárd műanyag táskát használt el. Fél év alatt az 5 pennys (kb. 6 cent) áremelés után a reklámtáskákból csupán 640 millió darabot vettek igénybe.

 

Amennyiben ez az új trend sikeresnek fog bizonyulni, akkor a 2016-os évben a hét legnagyobb brit szupermarket 83 %-kal kevesebb nejlonszatyrot fog elhasználni .

 

Szlovákia szintén csatlakozik

 

Az ingyenes nejlonszatyrok nálunk is csakhamar a múlt részeseivé válhatnak.

Névtelen
Forrás: aktuality.sk

 

Az európai rendszabály a tagállamoknak előírja azt a kötelességet, miszerint két rendelkezésből választhatnak. Az egyik határozat szerint a szatyroknak az évi átlagfogyasztása egy személyre nem haladhatja meg a 90 darabot a 2019-es esztendő végéig, és nem léphet 40 darab fölé 2025-ig. A másik rendelkezés szerint pedig 2018-ig el kell érni azt, hogy a nejlonszatyrokat ne lehessen ingyenesen beszerezni.

 

Egy átlagos szlovákiai ugyanis évente 466 darab nejlonszatyrot használ el. Összességében pedig: egész Szlovákia évente több, mint 1,5 milliárd műanyag táskára tart igényt.

 

Forrás: aktuality.sk

Fotó: angliaimagyarradio.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!