Változnak az online fizetés feltételei. Ha valaki interneten keresztül rendel valamit, és úgy dönt, kártyával fizet, több adatot lesz kénytelen megadni, ami az egész vásárlást lelassítja. A változást az Európai Banki Szervezet (EBA) szorgalmazza, mely a nemzetközi weboldalakat is kötelezné.

 

Plusz jelszó

 

Jelenleg úgy működik, hogy ha az illető az interneten kártyával fizet, három adatot köteles megadni. A 16 számjegyű bankkártya számot, a kártya érvényességének idejét és a három számjegyű CVC kódot, ami a kártya hátoldalán van.

 

 hirdetes_810x300  

Az EBA javaslata értelmében 10 euró feletti vásárlás esetén ezekhez egy újabb biztonsági elem társulna. Lehet ez jelszó, esetleg a kártyát egy kártyaleolvasóba kellene helyezni.

Mindez arra is vonatkozna, ha az illető kártyája mobil applikációra van rákötve vagy a megszokott eladónál fizet, és elég, ha az üzletben hozzáérinti a kártyaleolvasóhoz a kártyáját.

 

Mit hoz a változás?

 

A Visa arra figyelmeztet, hogy mindez lassíthatja a vásárlást, ami nem lesz olyan kényelmes és egyeseket eltántoríthat az internetes vásárlástól.

 

„A tervezett változások egy sor komplikációval és kellemetlenséggel fognak járni, növekedhet az elutasított tranzakciók száma, és csökken a fizetési komfort illetve élmény,“ értékelte a várható változásokat Marcel Gajdoš, a Visa szlovákiai és csehországi igazgatója.

 

Maroš Ovčarik, a Pénzügyi iránytű elemzője elismeri, hogy lassulhat az internetes vásárlás, egyúttal azonban nem gondolja, hogy felesleges elővigyázatosságról lenne szó.

 

„Főleg az internetes vásárlások esetében lenne jó, ha olyan biztonsági elem is bekerülne a rendszerbe, mely a bankkártyákon nincs feltüntetve, és amely nélkül nem lehetne fizetni,“

 

jelentette ki.

 

Az EBA által javasolt módosítások pontos részletei még nem ismeretesek, azokat 2017. január 12-én kellene közzétenniük.

 

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!