Hosszútávfutás. Így is lehetne jellemezni a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja szerint annak folyamatát, hogy a szlovákiai bérek elérjék a nyugat-európai szintet. A szakemberek összehasonlítása szerint jelenleg az Európai Unió fejlődő országai közé tartozunk. Az alábbi táblázat a vezető nyugati, a fejlett és a fejlődő országok egy főre jutó havi nettó bevételét hasonlítja össze:

 

A tiszta havi bevétel összehasonlítása Európa egyes országaiban. Kép: hnonline.sk

 

Az átlagbér Szlovákiában 2015-ben 680,80 euró volt. Elképesztő, hogy ez az összeg alig 12 százaléka a Svájci átlagbérnek, amely a legmagasabb Európában.

 

Kép: hnonline.sk

 

 hirdetes_300x300  

A szakemberek megnézték azt is, hogy mennyi ideig tartana a jelenlegi növekedési tempóval utolérni az Unió fejlettebb országait. Az említett Svájc esetében pesszimista az előrejelzés, a jelenlegi ütemben soha nem érnénk utol az országot. Akkor is hasonló lenne a helyzet, ha a növekedésünk 10 százalékkal gyorsulna. Ha ez felkúszna 20 százalékra, akkor azonos bérezés lenne mindkét országban – igaz, csak 367 év múlva.

 

Kép: hnonline.sk

 

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy a kevésbé fejlett országok mikor érik el a szlovákiai bérszintet. Ehhez a legközelebb Litvánia áll, aki 10 éven belül utolérheti Szlovákiát.

 

Kép: hnonline.sk

 

Hospodárske Noviny
borítókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!