Érdekes listát tett közzé a Howmuch.net, amely a világ 136 legnagyobb gazdaságát rangsorolta az alapján, mennyire van rá hatással a turizmus, amely minden ország számára fontos, mert amellett, hogy hozzájárul egy nemzet GDP-jéhez, az országimázs kialakításában is jelentős szerepe van.

 

Ezek szerint három keleti-európai nemzet függ legkevésbé a turizmustól. Ukrajna GDP-jének mindössze 1,4 százalékát adja a turizmus, a második Oroszország (1,5 százalék), míg a harmadik Lengyelország (1,7 százalék). A vizsgált 136 országból mindössze nyolc nemzet kitettsége alacsonyabb 2 százaléknál.

 

Kijev. kép:Flickr

 

Málta és Horvátország  az élmezőnyben

 hirdetes_810x300  

 

A lista másik végén jellemzően tengerparti vagy szigetországok szerepelnek. Málta és Horvátország egyaránt gazdasága 15 százalékát köszönheti a turizmusnak, de Thaiföldön (9,3 százalék), Jamaicán (8,9 százalék) és Izlandon (8,2 százalék) is nagyon számít a turisták száma.

 

Magyarország és Szlovákia

 

Érdekesség, hogy Izland vonzereje az elmúlt években komolyan megugrott, míg 2010-ben csak 490 ezer turista járt az országban, addig 2016-ban ez a szám már 1,8 millió volt. A ranglista alapján a turizmus 4 százalékkal járul hozzá a magyar GDP-hez, amivel Magyarország a középmezőnybe tartozik. A felmérés szerint a magyar turizmus értéke 4 778 millió dollár. Szlovákia GDP-jéhez a turizmus mindössze 2,4 százalékkal járul hozzá,  a szlovák turizmus éves bevétele  2 034 millió dollár.

 

Budapest a turisták legkedveltebb magyarországi célpontja. kép: Lonely Planet

 

Amerika tarol

 

Ha nem a GDP-hez viszonyítva nézzük a turizmus értékét, hanem nominálisan rangsoroljuk az országokat, akkor a rangsor élén az Egyesült Államok áll. Az USA gazdaságához a turizmus 488 milliárd dollárral járul hozzá,ez több mint Kína (224 milliárd), Németország (130,8 milliárd) és Japán (106,7 milliárd) turizmusának értéke összesen.

 

A már említett négy ország mellett egyedül az Egyesült Királyság rendelkezik 100 milliárd dollárnál nagyobb értékű turizmussal. Azok közül az országok közül, amelyeknek nincs tengerpartja, Ausztria turizmusa a legnagyobb, az alpesi ország a teljes rangsort figyelembe véve a 20. helyen áll 20,4 milliárd dolláros GDP-hozzájárulással.

 

Origo.hu
borítókép: telegraph.co.uk (Horvátország)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!