Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter ma hivatalosan bemutatta Biswajit Banerjee-t, a pénzügyminisztérium legújabb munkatársát. Emlékeztetett, hogy a fő közgazdász pozícióját eredetileg Martin Filkonak kellett volna megkapnia, de tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt. 

 

Több mint egy év után egy neves külföldi szakember került a megüresedett posztra.

 

„Olyan helyzetben vagyunk, amikor külső rálátásra is szükségünk van. Ezért olyasvalakit szerettem volna idehozni, akinek lehet, hogy más rálátása van arra, mi történik nálunk, hogy inspirálódni tudjunk. Értékelem a világszerte megszerzett tapasztalatait.” – mondta Kažimír.

 

11 éve ismerik egymást 

 hirdetes_810x300  

 

Banerjee amerikai-indiai közgazdász, aki az Oxfordi Egyetemen és az Újdelhiben található School of Economics intézményben szerzett diplomát. 26 évig a Nemzetközi Valutaalap közgazdászaként dolgozott, 2008-ban távozott a szervezettől. A legutóbbi három évben a szlovén központi bank fő közgazdászaként tevékenykedett.

 

Több közép- és dél-európai programmissziót is vezetett, a második Fico kormány alatt Kažimír külső tanácsadója volt. A pénzügyminiszter szerint már 2006 óta ismeri Banerjee-t, aki Szlovákiával kapcsolatban is tájékozott, ugyanis a Valutaalap missziójának vezetőjeként évente kétszer érkezett Szlovákiába és ellenőrizte a közpénzeket, majd pedig jelentést adott ki róluk.

 

A minisztériumon most hozták élre a fő közgazdász osztályát. Banerjee lesz a részleg „senior”  közgazdásza, de mellette fog dolgozni Lucia Šrámková, a Pénzpolitikai Intézet (IFP) vezetője is.

 

Meglátogatta a roma közösséget

 

Banerjee emlékeztetett, hogy már tíz évvel ezelőtt is járt sajtótájékoztatón Szlovákiában. Megerősítette, hogy a szlovák gazdaság fejlődése nem ismeretlen számára, az utóbbi tíz évben jelentős előrelépés történt. Tudja, hogy a regionális különbségeket nem lehet egy pozsonyi hivatalból értékelni, ezért elutazott Eperjesre és Kassára is, ahol meglátogatta a roma közösséget.

 

Banerjee leginkább három területre szeretne összpontosítani – Szlovákia nemzetközi kereskedelmi helyzetének javítása és versenyképességének növelése, az adóbevételek hatékonyságának javítása és a regionális különbségek csökkentése az infrastruktúra fejlesztése által.

 

Kažimír elvárja beosztottjától, hogy részt vegyen a minisztérium nemzetközi programjain is. Itt leginkább a befektetőkkel való találkozásra gondolt, akik szlovák államkötvényeket vásárolhatnak, vagy a Nemzetközi Valutaalappal és OECD-vel történő kommunikációra.

 

Dennikn.sk
kép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!