A közép-európai országok közül az interneten Csehországban vehetünk a legolcsóbban notebookot. A szemfüles böngészők például arra is rájöhettek, hogy a gyerekpelenkákat legolcsóbban Lengyelországból szerezhetik be. Szlovákiával összehasonlítva Lengyelországban negyedével olcsóbbak a pelenkák.

 

Annak ellenére, hogy Szlovákiában mintegy száz e-shop kínál különféle pelenkákat, az áruk kb. 15,6 euró körül mozog. Ezzel szemben Lengyelországban már 11,4 euróért beszerezhetjük ezt a babakelléket. Mindez abból a nagy felmérésből derült ki, amit a Heureka végzett el Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Németországban és Ausztriában. Az elemzés során összesen 14 különböző termék árát vizsgálták meg.

 

Szlovákiában kisebb a nyomás

 

 hirdetes_810x300  

Az elemzésből Szlovákia nem került ki olcsó országként. A Heureka összehasonlító elemzése szerint a többi országhoz képest Szlovákiában csupán parfümöt lehet olcsón vásárolni. A szlovák e-shopok a legkedveltebb parfümöket átlagosan 32 euróért árulják. A többi vizsgált országban ugyanazok a parfümök átlagosan 40 euróba kerülnek, míg Romániában 57 euróba.

 

A szlovák internetes boltok a külföldi e-shopokkal összehasonlítva más termékeket nem kínálnak előnyös árakon. A Terno piacelemzője, Ľubomír Drahovský mindezt azzal magyarázza, hogy Szlovákiában az e-shopok között egyelőre nincs olyan nagy harc, mint a rendes székhellyel rendelkező boltok között.

 

A Heureka adataiból az is kiderül, hogy Szlovákiában jelenleg mintegy 9000 e-shop működik, míg Csehországban 36 ezer. „Emellett nagyon sok függ a kínálattól és a kereslettől. Amennyiben az emberek hajlandóak bizonyos áron megvásárolni az egyes termékeket, akkor a boltok nincsenek rákényszerítve arra, hogy maguktól csökkentsék az árakat” – mondja Drahovský.

 

Fotó: Telegraph

 

Például a hűtőszerkényhez tőlünk drágábban jutnak hozzá a lengyelek, a németek és az osztrákok. Ám addig, amíg nálunk kb. 342 euróért kapunk hűtőt, addig a cseheknél már 277 euróért is.

 

Az árak az okostelefonok esetében is nagy különbséget mutatnak. Míg Csehországban a vásárló átlagosan 250 eurót fizet az okostelefonért, addig Szlovákiában 338 eurót, Ausztriában pedig 442 eurót.

 

A vásárlók különböző márkákat részesítenek előnyben

 

A felmérés nagy árkülönbségeket a televíziók esetében mutatott ki. A szlovák webshopok átlagosan 473 euróért kínálják a tévéket, míg Csehországban átlagosan 17 euróval olcsóbban vásárolhatunk tévékészüléket.

 

Egy átlagos román száz euróval olcsóbban vásárol tévét, mint egy átlagos szlovák. Ám egy átlagosa osztrák ezzel ellentétben 730 euróval drágábbért. Ez az életstílussal és a lakosság vásárlóképességével van összefüggésben” – magyarázza Braverman, a Heureka főnöke.

 

Braverman továbbá arra is figyelmeztet, hogy az árkülönbségek azzal is összefüggésben állnak, hogy az egyes országokban különböző márkákat részesítenek előnyben a vásárlók.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!