Egyre nagyobb a különbség a foglalkoztatottságban az ország északi és déli járásai között. Dunaszerdahely már nincs a 10 legalacsonyabb munkanélküliséggel büszkélkedő járások között. Rimaszombat még mindig sereghajtó, de 20 százalék alá csökkent az állástalanok aránya.

 

Míg szeptemberben száz szlovákiai munkanélküliből 33 került ki a magyarlakta járásokból, októberben már 34. Ez derült ki a Munka- Szociális és Családügyi Hivatal statisztikai adataiból.

 

Ugyanakkor Dél-Szlovákia mind a 16 járásában csökkent vagy stagnál az állástalanság aránya. Az egyetlen szépséghiba, hogy a foglalkoztatottság növekedése kevésbé látványos, mint az északi járásokban. A 16 járás munkanélküliségi rátája 7,74 százalékra csökkent októberben az előző havi 8 százalékról.

 

 hirdetes_810x300  
Adatok: ÚPSVaR

 

Többen jelentkeztek a munkaügyin, mint ahányan munkát találtak

 

A nyilvántartásban történ mozgás is elég érdekes alakult. A magyarlakta járásokban összesen 7444 ember került ki a regiszterből, ebből azonban csak 4672 talált munkát. 2772 személyt az együttműködés hiánya vagy „egyéb” okok miatt húztak ki a nyilvántartásból.

 

Ha megnézzük, hogy a déli járásokban az elmúlt hónapban 5710-en jelentkeztek a munkaügyi hivataloknál, de csak 4672 ember került ki onnan állásszerzés miatt (a különbség 1038 az állástalanok javára),  akkor nincs ok az optimizmusra.

 

A legkisebb munkanélküliséggel rendelkező 10 járásból már csak egy magyarlakta (Galánta), amely az előkelő második helyen áll. Dunaszerdahely azonban lekerült a top tízes listáról, már csak 16. a sorban. Ettől függetlenül a legtöbb déli járásban csökkent az állástalanság.

 

Adatok: ÚPSVaR

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: Körkép.sk

 

Felvidéki munkanélküliség: Két magyarlakta járásban is nőtt az állástalanok aránya

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!