Október végén egy 20 milliárd eurós utalás érkezett a Szlovák Nemzeti Bank számlájára – közölte Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő a sajtóval. Ez az összeg az egész éves szlovák nemzeti össztermék egy negyedét teszi ki, vagyis az összes az államadósság felének felel meg.

 

A „jótevő” kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, sajtóértesülések szerint egy másik uniós központi banktól érkezhetett a pénzt.

 

Az NBS  kissé homályos nyilatkozata szerint a nemzeti banknak kötelessége lehetővé tenni az ekkora utalásokat is, amennyiben az adott intézet eleget tesz az Eurosystem feltételeinek – tipikus esetben egy nemzeti bank felel meg ennek a leírásnak.

 

 hirdetes_810x300  

Az eurozónás bankok a Target2 nevű csatornán keresztül küldenek egymásnak utalásokat, egyes esetekben kereskedelmi bankok is használják. A Hospodárske noviny szlovák gazdasági lap információi szerint azonban ezúttal egy olyan bankról van szó, amely nem eurót használ.

 

Az X-Trade Brokers elemzői úgy tippelik, hogy a cseh jegybank lehetett az „elkövető”. Arra alapozzák a feltevést, hogy Közép-Kelet-Európában Csehországnak volt a legnagyobb eurótartaléka, nagyjából 122 milliárd euró értékben, ezért nem tartják meglepőnek, hogy egy nagyobb összeget „leparkolnak” keleti szomszéduknál.

 

Csehország a cseh koronára nehezedő inflációs nyomás miatt vásárolt be euróból. Szakértők szerint a legegyszerűbb módja egy ilyen összeg „tárolásának”, ha egy másik nemzeti banknál helyezik el.

 

A Szlovák Nemzeti Bank banktitokra hivatkozva nem adja ki a pénz forrását. Ugyanakkor a szlovákiai gazdasági teljesítmény negyedét kitevő összeg befogadása jelentősen emelte az NBS és az ország eladósodottságát is.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!