Az utóbbi néhány évben rengeteg szó esik Nyugaton arról, hogyan költöznek át a régi uniós tagállamokból az újakba a cégek az olcsóbb munkaerő miatt. Az alábbi térkép azonban azt is jól mutatja, hogy nyugaton jóval kevesebb munkaórát dolgoznak a munkások egy évben, mint a Visegrádi országokban.

 

Németországban a standard munkahét 28 órás, és európai összesítésben is itt dolgoznak a legkevesebbet munkaórára lebontva: évi 1363 munkaórát. Még a sokat irigyelt északi jóléti államok, mint Norvégia (1421), Svédország (1621) és Finnország is (1653) is tevékenyebbek náluk.

 

A kelet-európai munkavállalókkal szemben sok előítéletet tápláló franciák évente 1472 órát dolgoznak, ami szintén az egyik legkevesebb Európában. Emmanuel Macron francia államfő tervezett heti munkaóra-emelésre és más munkásokat érintő kedvezménymegvonásokra vonatkozó terve nem véletlenül verte ki a biztosítékot a szakszervezeteknél.

 

 hirdetes_810x300  

Nagy-Britanniában a dolgozók 1676 órát dolgoznak átlagban egy évben. Ezzel a tevékenyebb nyugati országok közé tartozik az EU-ból kiválni készülő szigetország. Hasonló értékekkel rendelkezik Spanyolország, ahol a Visegrádi Négyeket megközelítő 1695 órát dolgoznak egy évben a munkások.

 

A V4-eken belül a szlovákiai munkások dolgoznak óraszámban a legkevesebbet: 1740 órát egy évben. Magyarországon 1761, Csehországban 1770 órát güriznek, Lengyelországban európai viszonylatban is kiemelkedő, 1928 órát. A sokat bírált görögöknél a statisztika 2035 óra/évet mutat, de sokat dolgoznak a balti államok munkavállalói is.

 

Érdemes megjegyezni, a statisztika nem veszi figyelembe a nem dolgozókat, a munkanélkülieket, a nyugdíjasokat. Tehát lehet alacsonyabb a munkavállalói kedv Görögországban, miközben csúcsokat döntöget az éves munkaórák száma.

 

Az unión kívülre tekintve Oroszország is a keményebben dolgozó nemzetek közé tartozik a maga 1974 munkaóra/évével. Az USA valahol a visegrádi országok szintjén hozza a statisztikát (1783 óra/év). A globális csúcstartó a The Telegraph adatai szerint Mexikó évi 2255 ledolgozott munkaórával fejenként (43 óra/hét).

 

Szlovákia a fenti eredménnyel a 20. helyet foglalta el a rangsorban, Magyarország a 18. helyet.

 

 

A BBC összeállítása kissé más képet mutat a globális világcsúcstartók esetében. Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) heti ledolgozott órákra vonatkozó statisztikái szerint Thaiföldön húzzák az ipart leginkább a munkások (84 óra/hét), majd a Seychelles-szigetek következnek (74 óra/hét), Costa Rica (72 óra/hét), Nepál (68 óra/hét) illetve Irán (64 órahét). Szlovákia ebben az összesítésben heti 39 munkaórával a 22. helyen végzett.

 

Körkép.sk, TheTelegraph.co.uk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!