Szerda reggeltől Pozsonyba terelődött át a gazdatüntetés. Hétfőtől egész Szlovákia területéről úton voltak a gazdák, hogy mára a szlovák fővárosba érkezzenek, ahol blokád alá vették a várost. A csallóközi gazdák keddről szerdára virradóra érkeztek meg a fővárosba, ahol csatlakoztak kelet-szlovákiai társaikhoz.

 

Röviden:

Egy órás menet után a 33 fokos tűző napon 5 traktor és 100 gazda megérkezett a mezőgazdasági minisztérium elé, de Gabriela Matečná nem kívánt kijönni közéjük, csak néhány fős delegációjukkal akart tárgyalni. A gazdák ezt elutasították, mert nem bíznak Matečnában,

A gazdák Pellegrini kormányfővel akarnak találkozni és a Koalíciós Tanács összehívását kérik.

Délután 2-kor 8 gazda 3 traktorral, köztük 3 felvidéki magyar gazda Andrej Kiska államfőnél tárgyal.

A pozsonyiak reggelivel várták a tüntető gazdákat, a média és a közvélemény szimpátiája maximálisan mellettük van.

 

A nyolc fős gazda delegáció, köztük három felvidéki magyar Andrej Kiska államfőnél. Kép: Körkép.sk

 

A gazdák ma szeretnének találkozni Peter Pellegrini kormányfővel és a Koalíciós Tanács tagjaival is. A találkozón a gazdák felvázolnák problémáikat és követeléseiket, valamint egy Memorandumot szeretnének aláírni a koalíciós politikusokkal arról, hogy azok kötelezik magukat a követelések meghatározott időn belüli teljesítésére.

 hirdetes_810x300  

 

A gazdák traktorjai az Apollo-hídon. Kép: SME

 

A gazdák követelései között szerepel a földtulajdon garantálása, a pótföldek jelenlegi rendszerének biztosítása a földrendezés befejezéséig, de szeretnék elérni azt is, hogy a Szlovák Földalapból elsősorban a helyi fiatal és kisgazdák kapjanak földterületet. Ugyancsak követelik, hogy a Mezőgazdasági Kifizetőügynökség csak azoknak fizessen ki támogatásokat, akikhez jogilag kapcsolódik az adott földterület.

 

A gazdák egyelőre nem tudják, hogy meddig maradnak a fővárosban. Annyi biztos, hogy nem szeretnének ismét üres ígéretekkel hazamenni.

 

Cirkálnak a traktorok Pozsony utcáin. Kép: SME

 

 

Cikkünk folyamatosan frissül

 

Percről percre:

 

21.15  „Nem lehet minden gazdával külön tárgyalni” – mondta Matečná a sajtótájékoztatóján.

 

A miniszter asszony szerint a gazdák részéről egy jól szervezett kampányról van szó, majd az újságírókhoz fordult, és azzal kapcsolatban kérdezte őket, hogy ismerik-e az ún. Kassai Felhívás tartalmát. 18 követelésről van szó, ami idén áprilisban született meg a kassai tárgyalás után.

 

„A Kassai Felhívásban szereplő pontok java részét már teljesítettük a jelenlegi törvényekkel. Emellett vannak olyan pontok, melyek teljesítése folyamatban van, és vannak olyanok, amelyek teljesíthetetlenek. Ezeknek a pontoknak a teljesítését sem a jogszabályok, sem a Szlovák Köztársaság Alkotmánya nem teszi lehetővé“

 

– tette hozzá Matečná.

 

 

A földművelésügyi miniszternek az államfő nyilatkozata sem tetszett azután, miután fogadta a gazdákat az Elnöki Palotában.

 

 „Kár, hogy az államfő úr nem hívta meg magához a földművelésügyi miniszter asszonyt, hogy néhány dolgot elmagyarázzon neki. Ennek köszönhetően már régen elkerülhettük volna a tüntetéseket. Sajnálom, mivel az államfőnek pártatlan kellene lennie, aki megpróbálja mindkét fél pozícióját megmagyarázni. Nem mondom, hogy döntenie kell, de egy közvetítőnek kellene lennie, aki megpróbálja lecsillapítani a kedélyeket“

 

– kritizált Matečná.

 

20.20 A gazdák holnap tovább szeretnék folytatni a tüntetést. A gazdák képviselői elutasították a Matečná miniszter asszonnyal folytatott tárgyalást, mivel nemcsak hogy neki nem hisznek, de a zárt ajtók mögött folyó tárgyalásnak sem. Elmondásuk szerint a tárgyaláson vagy legyen ott mindegyikük, vagy senki.

 

Matečnát felszólították arra, hogy menjen közéjük, de a tárca képviselői nem fogadták el a gazdák ajánlatát. A gazdák nyomására és az újságírók folyamatos kérdéseire Matečná végül fontolóra vette a találkozót. Dönteni a csütörtöki nap folyamán fog.

 

18.40 A gazdák visszatértek a táborukba. Az estét pihenéssel töltik, holnap délelőttig várják Peter Pellegrini válaszát a velük való találkozóval kapcsolatban.

 

17.55  A gazdák megérkeztek a mezőgazdasági minisztériumhoz. A vita jelenleg arról zajlik, hogy hol tárgyaljanak. A gazdák azt szeretnék, ha Matečná kijönne közéjük. A tárca szóvívője arra kérik őket, hogy tárgyalódelegációt állítsanak ki.

 

A minisztérium Dobrovičova utcai épülete előtt több tucatnyi gazda tömörült össze. Ezt követően egyezkedni kezdtek a minisztérium képviselőivel arról, hogy a találkozón az összes gazda, vagy csak néhány küldött vegyen-e részt. A vita azzal végződött, hogy a gazdák kiabálni kezdtek: nem bíznak a miniszterben.

 

Miután többszöri próbálkozásra sem sikerült megegyezni a gazdákkal, hogy ki képviselje őket a tárgyaláson, az épület előtti találkozó véget ért.

 

TK ministerky pôdohospodárstva G.Matečnej po stretnutí s poľnohospodármi

Gepostet von Tablet.TV am Mittwoch, 20. Juni 2018

 

17:29 – A tüntető gazdák sora fennakadást okoz a fővárosi tömegközlekedésben is. A tüntetés egyik szervezője, Patrik Magdoško, útközben elnézést kért a megállókban várakozóktól.

 

„Önök ne kérjenek elnézést, nincs miért”

 

válaszolta neki az egyik várakozó hölgy. (dennikn.sk)

 

16:40 – Felmerül a kérdés, hogy nem-e a demoralizálás, a gazdák kifárasztása a rendőrség és a karhatalom célja?

 

16:38 – Mivel a rendőrség nem engedte meg a 80 traktor felvonulását, így a gyalogos tüntetők próbálják minél jobban széthúzni a sort, hogy az olyan hosszú legyen, mintha a traktorokkal mennének. Körülbelül 100-150 gazda lehet ott a helyszínen, de estére várják, hogy azok is csatlakozzanak hozzájuk, akik most az aratási munkálatok miatt otthon maradtak.

 

16:37 – Megkezdődött a Gazdamenet

 

 

16:31 – Lassan ténylegesen el tudnak indulni a gazdák a minisztériumba. Akik gyalog vesznek részt a körülbelül egy órás sétán, azok különböző transzparenseket visznek magukkal, hogy mindenki lássa, mi a helyzet

 

16:22 – A gazdák kiválasztották azt az 5 traktort és pótkocsit, amelyek vezetik a menetet. Panaszkodnak, hogy a pozsonyi rendőrök migránsokat csinálnak belőlük – ezzel arra céloznak, hogy manapság csak a migránsokat látni tömegesen vonulni

 

16:06 – Indulnak a gazdák. A rendőrség végül abba beleegyezett, hogy 5 traktor+lecska vonuljon fel, a többi gazda pedig gyalogosan követheti őket. Jelenleg Pozsonyban 33 fok van, a minisztériumhoz vezető út gyalogosan pedig körülbelül 1 órába telik.

 

 

15:57 – Fogy a gazdák türelme, de kivárnak

 

15:52 – Egy gyors tanácskozás után a gazdák úgy döntöttek, hogy mivel nem akarnak nyílt konfliktust, így kivárják, amíg kapnak valamilyen egyértelmű információt.

 

15:47 – A rendőrök próbálják elállni az utat, a gazdák pedig próbálnak „áttörni rajta”. Félő, hogy ebből konfliktus lesz. 15 percen belül ott kellene lenniük a mezőgazdasági tárcánál

 

15:46 – Nagy a feszültség. Ilyen még nem volt Pozsonyban!

 

15:43 – Minden traktor dudál. Úgy néz ki, a sort egy csallóközi, egy vásárúti magyar gazda vezetheti majd. 80 traktor sorakozott fel mögötte

 

15:41 – A rendőrök és a gazdák is a Pozsonyi Városi Rendőrfőkapitányt várják, hogy megmondja, mi lesz a következő lépés – mehetnek, vagy sem?

 

15:39 – A rendőrök egyelőre nem akarják kiengedni a traktorokat a Tyrs rakpartról – gépjárműveikkel elállták az utat

 

15:33 – Az összes traktorral elindulnak Matečná miniszterasszonyhoz, aki egyébként ismét csak 3 emberrel lenne hajlandó tárgyalni. Ugyanez volt a helyzet a korábbi kassai találkozónál

 

 

15:22 – A Körkép.sk kamerája folyamatosan ott van a gazdákkal

 

 

15:00 – A gazdák kiemelték, hogy örülnek Andrej Kiska államfő hozzáállásának – ilyet vártak volna Peter Pellegrini kormányfőtől is, aki jelenleg még azt sem mondta meg, hogy egyáltalán hajlandó-e tárgyalóasztalhoz ülni velük.

 

14:51 – Éljenek a gazdák, nélkülük nem élhetünk mi sem!

 

Pénzgyűjtés indult az interneten a tüntető gazdák részére. A ĽudiaĽuďom.sk-n összegyűjtött összegnek legalább a gazdák üzemanyagköltségének egy részét kellene fedeznie a felhívás elindítói szerint.

 

14:45 – A gazdák képviseletében Jozef Oravec elmondta, hogy jóformán be vannak börtönözve a Tyrs rakparton, mivel a körülbelül 100 ottlévő traktorból egyszerre csak 5-öt engednek ki Pozsony utcáira.

 

Oravec azt is elmondta, hogy nem hiszi, hogy Matečná lenne a probléma, sokkal inkább a rendszer jelenti a problémát, amely ellehetetleníti a gazdákat.

 

A miniszterasszonnyal való 16 órai találkozóval kapcsolatban elmondta, hogy vagy mindannyian mehetnek, vagy senki sem megy – Matečná ugyanis csak 3 képviselővel akar tárgyalni, holott 120-an várnak rá.

 

 

14:40 – Véget ért az Andrej Kiska és a gazdák képviselői közti találkozó. Az államfő kiemelte, hogy mennyire nem helyes, hogy bár Szlovákia lakosságának több mint fele vidéken, falvakban lakik, a mezőgazdaságban csupán az összlakosság 2 százaléka dolgozik.

 

14:18 – A gazdák úgy gondolják, hogy tüntetésükkel sikerül változtatni az őket munkájukban gátoló dolgokon.

 

„Fiatalok vagyunk, gazdálkodni akarunk, azt akarjuk, hogy a gyerekeink is átvegyék tőlünk. A nagyapám megvette a földet és most oda kellene adnunk másnak?”

 

nyilatkozta az egyik gazda az elnöki palotában. A gazdák amiatt is elégedetlenek, hogy a szlovákiai törvényi háttér a nagyvállalkozóknak kedvez

 

14:07 – Andrej Kiska a tüntetés szervezőivel találkozik az elnöki palotában

 

SME/Gabriel Kuchta

 

13:58 – Tüntető a parlament előtt

 

fotó forrása: hnonlione.sk/tasr

 

13:57 – A rendőrség tagadja, hogy vízágyú lenne az a rendőrségi jármű, melyet a gazdák „bázisánál”, a Tyrs rakpartnál állítottak le. A rendőrség hivatalos fb-oldalán egyszerű „stábautónak” titulálja a járművet, melyben a rendőrök tárolhatják az ivóvizet.

 

 

A DAC-meccsre járók nyilván felismerik a járművet, hiszen a rizikós besorolású mérkőzéseknél is meg szokott jelenni.

 

13:50 – A gazdák már megérkeztek az elnöki palotához, gútai burgonyát vittek ajándékba 

 

Körkép-exkluzív: Már elérték az elnöki palotát a gazdák

 

13:34 – Andrej Danko a DennikN.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy ha a gazdák odamennek a parlament elé, akkor ő velük is szívesen leül beszélgetni, ahogy tette ezt más tüntetőkkel is.

 

13:21 – Andrej Danko (SNS) szerint a gazdák problémáját nem oldaná meg az, ha Matečnát leváltanák.

 

13:04 – Samu István, az MKP Országos Elnökségének tagja, régiógazdaság-kutató reagált a Körkép-nek a gazdatüntetéssel kapcsolatban

 

 

12:54 – A gazdák továbbra is kitartanak amellett, hogy találkozni akarnak Peter Pellegrini kormányfővel. Azt mondják, hogy ha nem ma, akkor holnap, vagy azután. Elmondásuk szerint nem okoz gondot nekik hosszabb időre berendezkedni a fővárosban, mivel elegendő készleteik vannak, ráadásul a pozsonyiak is jól tartják őket – ma is reggelit készítettek számukra (lásd lejjebb)

 

12:45 – A gazdák 16 órakor találkoznak Matečnával.

 

„Úgy döntöttünk, hogy elfogadjuk a meghívást, de mindannyian megyünk, mindannyian a traktorainkkal megyünk, és elmondjuk Matečná asszonynak, hogy elvesztette a bizalmunkat”

 

 

12:15 – Vajon mi készül itt?

 

fotó: Körkép.sk

 

Az előbb érkezett ez a rendőrségi jármű a gazdák pozsonyi „bázisára”. A rendőrök szerint a vízágyúk nincsenek töltve, azonban kérdéseket vet fel, hogy mire készülhetnek. Ilyen és ehhez hasonló rohamkocsikkal a DAC-Slovan meccsek előtt szoktunk találkozni.

 

12:07 – Csallóközi magyar gazdát „fújatnak” a rendőrök. Több traktor sofőrje is hasonló procedúrán ment át

 

 

11:54 – A Belügyminisztérium egy különleges nyomozócsoportot hoz létre a gazdák ügyeinek kivizsgálására. A nyomozócsoport tagjai rendőrökből és a főügyészség munkatársaiból tevődne össze. Peter Pellegrini és Denisa Saková döntésével így lényegében egy pontot kipipálhatnak a gazdák követeléseinek listáján

 

11:50 – Teljes a káosz Pozsonyban. A tüntető gazdák két fő útvonalon cirkálnak 20 percenként ötösével: a parlament és a kormányhivatal felé

 

Traktorok a Kormányhivatal előtt. Kép: SME

 

11:45 – A Körkép.sk értesülései szerint Peter Pellegrini kormányfő hiába próbálja ledelegálni a találkozót Matečná miniszterasszonynak, a gazdák nem fogadják el. Ők csak a miniszterelnökkel hajlandóak tárgyalni.

 

11:41 – A Körkép.sk információi szerint Andrej Kiska államfő ma 14 órakor 8 személyt fogad a tüntető gazdák közül. A 8-ból hárman magyarok lesznek. A gazdák három traktorral érkeznek az államfőhöz.

 

11:36 – A tüntető gazdák pozsonyi bázisán, a Tyršovo nábrežie-n rengeteg gyermeket és családot is látni – a kilátogatókat szívesen fogadják a gazdák, kellemesen elbeszélgetnek, és megmutatják járműveiket is a kíváncsiskodóknak

 

 

11:34 – Peter Pellegrini kormányfő 14 órakor fogadja Podpoľanie régió képviselőit

 

 

11:29 – A rendőrség mégis odaengedi a traktorokat a Parlamenthez. Eddig visszatartották azt az öt traktort, amely oda szeretett volna menni. A tüntetők negyed órán belül megérkezhetnek a Parlamenthez. (dennikn.sk)

 

11:28 – Andrej Kiska államfő 14 órakor fogadja a tüntető gazdák képviselőit (dennikn.sk)

 

11:27 – Pellegrini csak azután dönt a következő lépéséről az ügyben, ha a mezőgazdasági miniszter már tárgyalt a gazdákkal. (dennikn.sk)

 

11:22 – Peter Pellegrini a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy kikötötte Matečná miniszterasszonynak, hogy csak és kizárólag a gazdákkal találkozhat, mivel szerinte már túl sok a „mindenféle nonprofit szervezet” körülöttük, akiknek semmi közük sincs a mezőgazdasághoz, és csak másmilyen módon érdekeltek a tüntetésben, nem a mezőgazdaság kapcsán. (dennikn.sk)

 

11:15 – Peter Pellegrini a kormány ülése előtt megkérte Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági minisztert, hogy változtassa meg mai tervezett programját, és találkozzon a tüntető gazdákkal. (aktuality.sk)

 

11:11 – A rendőrség nem akarja odaengedni a tüntető gazdákat a Parlamenthez – a közlekedés folyamatosságának fenntartására hivatkoznak (dennikn.sk)

 

11:01 – A pozsonyiak reggelivel várták a tüntető gazdákat

 

forrás: aktuality.sk

 

Marek Kapusta, egy Pozsonyban élő selmecbányai férfi a facebook-on kérdezte meg ismerőseit, ki csatlakozna hozzá, hogy reggelit készítsenek a gazdáknak. Az aktuality.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy mikor látta, hogy sok gazda a hosszú út miatt a mezőkön aludt, arra gondolt, hogy ezek az emberek két napja úton vannak, nem tudtak pihenni, fáradtak, legalább friss reggeli kávéval lehetne őket várni reggel.

 

Ami reggeli kávénak indult, az végül komplett reggeli lett. Kapusta szerint ez a gazdákkal való összetartozás érzésének kifejezése. A reggelit készítők úgy nyilatkoztak, hogy nem okozna gondot nekik az sem, ha a következő két napban folyamatosan biztosítaniuk kellene a reggelit. (aktuality.sk)

 

10:47 – A gazdák hamarosan megérkeznek a Kormányhivatalhoz, ahol valószínűleg sajtónyilatkozatot is tesznek

 

10:34 – A gazdák találkozni szeretnének Andrej Kiska államfővel. Peter Pellegrini egyelőre nem adott nekik választ, hogy találkozik-e velük, a kormányfő szóvivője nem reagált a sajtó megkeresésére sem (via dennikn.sk)

 

10:15 – A gazdák felszólalnak a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom pénteki pozsonyi tüntetésén is. A hírt a mozgalom fb-oldalán erősítették meg.

 

9:52 – A gazdák ultimátumot adtak Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőnek: 12:00-ig van ideje meghatározni a kért találkozó időpontját, másképp ellepik Pozsony utcáit.

 

A kormány 10 órától tárgyal. A gazdák három csoportra osztódtak, és autóikkal három különböző helyszínre indultak el: a parlementhez, a kormányhivatalhoz és a Most-Híd székházához

 

Íme, a pozsonyi gazdatüntetés részletei – Körkép.sk exkluzív

 

Szerda reggel fél 10-től, a rendőrséggel egyeztetve a következő forgatókönyv várható (előzetes):

 

  • 20 percenként 5 traktor és további kísérőautók valamint maguk a gazdák rendőri felvezetéssel egy körülbelül egy órás útvonalat járnak be érintve a parlamentet, a kormányhivatalt és a főbb intézményeket Pozsonyban.

 

  • Óránként 3 különböző helyen tehát összesen legalább 15 traktor lesz 3 konvojban a fővaros útjain, ami óriási káoszt okozhat.

 

  • Mindezt tetézi majd a 17:30-kor rajtoló közös felvonulás, melyhez már az összes, Pozsonyban lévő munkagép (összesen kb. 70) csatlakozik – ez teljesen megbéníthatja a fővárost

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!