Donald Trump amerikai elnök nemrég kijelentette, addig nem nyugszik, míg az utolsó Mercedest el nem tűnik Manhattanből. Elmondható, hogy tartja a szavát. A német VW Group az idei évben hosszú idő óta a legnagyobb veszteségeket szenvedte el.

 

Az amerikai vámintézkedések hírére 1,7 százalékot zuhant a német DAX részvényindex, a Volkswagen részvényei pedig 2,5 százalékpontot veszítettek értékükből, miután Donald Trump 10 százalkos vám bevezetését jelentett be a kínai termékek 200 milliárd dolláros csomagjára.

 

Mondhatnánk, hogy az USA és Kína közti kereskedelmi háború nem feltétlenül érinti Európát, ám az a körülmény, hogy az acélra és alumíniumra sem kapott az EU kivételt Washingtontól, aggodalommal töltötte el a piacokat. Innen ugyanis már egyre nő a valószínűsége, hogy az európai árukra is vámot vessen ki Amerika.

 

 hirdetes_810x300  

Gondban a VW: Mihez kezd félmillió problémás autóval?

 

A VW részvénycsökkenése mögött azonban nem csak a fenti probléma áll. Közrejátszik a dizelgate botrány máig érzékelhető hatása, illetve az Audi vezetőjének hétfői letartóztatása is. Nem beszélve arról, hogy a VW a múlt héten kilátásba helyezte, hogy 1 milliárd euró bírságot hajlandó fizetni Németországnak a emissziós csalások miatt.

 

A német kártérítés összege ráadásul még a negyede sincs annak az összegnek, amit az USA-nak fizethet a VW. Amerika összesen 4,3 milliárd euró kártérítést kap. Az összeg azonban nem lényeges: az elhagyott reptereken tömegével tárolt, csaláson ért VW autókat vissza kell hívni és ki kell cserélni bennük a szoftvert, ami manipulálta a kibocsátási értékeket.

 

A részvények árába pedig ezek a tényezők beépülnek. Az elmúlt három hétben a VW papírjai 6 százalékkal zuhantak, és 152 euró/részvényárfolyamon állnak most.

 

Az amerikai intézkedések és Trump kemény retorikája mögött ott van az USA valóban előnytelen kereskedelmi pozíciója Németországgal szemben. Amerika 2017-ben 64 milliárd dollárral több árut vett Németországtól, mint amit eladott Németországnak. Ez csaknem a három negyede Szlovákia bruttó hazai termékének.

 

A németek számára előnyös kereskedelmi mérleg ugyanakkor elég kiszolgáltatott helyzetbe hozza őket. Berline legnagyobb kereskedelmi partnere az USA. A vámok bevezetésével csökken a kivitelük. De mviel Németország GDP-jének nagyjából felét az export teszi ki, a kivitel csökkenése az ország gazdasági teljesítményét jelentős mértékben megrendíti. (Egy durva példával élve: ha 10 százalékkal csökken a német kivitel, 5 százalékkal zuhan meg a német gazdaság).

 

Ennyit keres egy autón a VW, az Audi és a Škoda

 

Logikus, hogy ilyen körülmények között Németországnak alapvető érdeke a jelenlegi gazdasági viszonyok fenntartása, és érthetővé válik, miért tehette meg Trump a G7-es csúcstalálkozón, hogy a többi ország követelése ellenére sem írta alá a közös nyilatkozatot és dacolt Merkellel is.

 

Körkép.sk

Nyitókép: neweurope.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!