A másod- és harmadosztályú utak nagy része megyei igazgatás alatt van, viszont a megyéknek nincs pénzük a javításukra.

 

A Szlovákia nyolc megyéjét tömörítő SK8 társulás Érsek Árpád építésügyi miniszterrel besztercebányai megbeszélésén a másod- és harmadosztályú utak finanszírozásáról egyeztetett.

 

Az utak modernizációja

 

 hirdetes_810x300  

Ján Lunter, Besztercebánya megye elnöke szerint az utak modernizációjára 320 millió euró állami támogatásra lenne szükség. Mint elmondta, a fejlesztési potenciálok kiértékelése szerint a besztercebányai kerület a nyolc megye közül a második legnagyobb régión belüli különbségekkel rendelkezik, ahol a 13 járás közül 8 a legrosszabb elérhetőségűek között van Szlovákiában.

 

Jozef Viskupič, nagyszombati megyefőnök rámutatott, hogy az utakkal kapcsolatos kiadások alig finanszírozhatók, ugyanis a megyék jelenlegi költségvetésében az útjavításra nincs keret. Viskupič a kormánnyal való megállapodásban látná a megoldást, mely az állami bevételek egy részét útfelújításra fordítaná.

 

A hányadadó kevésnek bizonyul

 

A nagyszombati régió megyeelnökének magyarázata szerint az osztalékadó költségvetésben megjelenő mértéke alacsony.

 

„Ez a megyei jogkörök széles skálájára elegendő – mint pl. középiskolák, szociális otthonok, kulturális intézmények fenntartására, viszont a több ezer kilométert kitevő infrastruktúrára már kevés”

 

– mondta.

 

Viskupič szerint az SK 8 társulás közös szakmai agyagot készít elő, amelyről a régiófejlesztési minisztériummal tárgyalna.

 

SME/Körkép.sk

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!