Nemcsak a csokoládé, kávé és a bor válik a klímaváltozás áldozatává, de a sör is. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy a sör ára a kétszeresére emelkedik – mindezt tudósok egy csoportja állítja a Nature Plants magazinban megjelent cikkben.

 

A tudósok szerint az áremelkedés oka az, hogy a meleg időjárás és a szárazság miatt kevés árpa terem.

 

A szakember véleménye szerint az árpa az egyik legsérülékenyebb növény. A legfrissebb tanulmány ezt a tényt drámai összefüggésekben ábrázolja. A tudósok szerint talán a globális felmelegedésnek a sör példáján bemutatott hatásai jobban öntudatra ébresztik az embereket a klímaváltozással kapcsolatban.

 

 hirdetes_810x300  

A tanulmányból kiderül, hogy az árpatermelés – ami a sörgyártás egyik alapanyaga – a klímaváltozás miatt a jövőben jócskán csökkenni fog. A jelenlegi értékkel összehasonlítva akár 17%-os csökkenésről is beszélhetünk. Az infláció levonása ellenére a sör ára még így is meg fog kétszereződni. Sőt, egyes országokban, például Írországban a sör ára a háromszorosára növekszik majd.

 

Extrém évek következnek

 

A sörgyártáshoz a teljes árpatermésnek nem egész ötödét használják fel. Az olyan országokban, mint az USA, Brazília vagy Kína, ez az érték eléri a kétharmadot. Ezzel ellentétben, Ausztráliában csupán az árpa 9%-át használják fel a sörgyártáshoz.

 

Amennyiben az üvegházhatású gázokat továbbra is olyan mennyiségben fogják a levegőbe ereszteni, mint most, akkor a tudósok szerint a klíma az évszázad végéig tönkre fogja tenni az árpatermesztést. És nemcsak tíz év alatt egyszer, hanem kétévente egyszer.

 

Abban az esetben, ha a klímaváltozást nem fogják tudni lelassítani, extrém évek következnek majd, melyek során a sörfogyasztás évente 16%-kal, azaz mintegy 30 milliárd literrel fog csökkenni. Ez a szám körülbelül az USA egész éves fogyasztásának felel meg.

 

Az nagyjából azt jelenti, hogy a sör ár a duplájára fog nőni, de azokban az államokban még jelentősebb lehet a drágulás, amelyekben kimondottan a sörgyártásra specializálódtak.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: iStockphoto

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!