Nyitókép: hotelszieszta.hu

 

Európai viszonylatban Pozsony és Bécs a két egymáshoz legközelebb fekvő főváros. Épp ezért jobb együttműködéssel sikeresen javíthatnának azokon a gazdasági jellegű problémákon, amelyek mind a két várost érintik. Pozsony segíthetne megoldani Bécsnek a fiatalok munkanélküliségét, az osztrák főváros pedig ki tudná tölteni a nyugat-szlovákiai régió munkaerőhiányát. Erről egy osztrák közgazdász, Mario Holzner, a Bécsi Nemzetközi Gazdaság-összehasonlító Intézet vezetője beszélt.

 

„A pozsonyi régió problémája a munkaerőhiány. Ezt az is okozza, hogy Szlovákia veszít a produktív életkorban lévő populációjából, és ez a a következő évtizedekben még további egyharmadával csökkenhet.”

 

magyarázza Holzner, majd hozzáteszi

 

„Bécset a fiatalok munkanélkülisége sújtja. Most még inkább a szlovákok járnak Bécsbe dolgozni, de a jelenlegi tendenciák és trendek ismeretében el tudom képzelni, hogy valami fordítottra kerüljön sor, hogy a fiatal osztrákok járnak majd Szlovákiába dolgozni. Ezzel megoldódna a Szlovákia nyugati részén jelen lévő munkaerőhiány problémája”

 

 hirdetes_810x300  

A két főváros egyébként eltérő trendet él meg az utóbbi évtizedekben. Bécs népessége masszívan nő. Míg húsz éve 1,5 millió lakosa volt, jelenleg már majdnem eléri a kétmilliót. Ennek oka Holzner szerint leginkább a magasabb életszínvonal, amely oda vonzza az embereket.

 

A közgazdász szerint Pozsony nem populációs, hanem gazdasági „boom”-ot él meg tekintettel arra, hogy az egy főre eső GDP nagysága szerint az egyik legerősebb régiónak számít európai viszonylatban.

 

Holznek ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy Szlovákiára hasonló sors vár, mint Ausztriára a második világháború után, mikor bevándorló országgá vált. És nem csak a keletről, hanem a nyugatról érkező emberek miatt is.

 

„A gond a nettó bérek közti különbségben lehet majd. De a pozsonyi régió gyorsabb növekedésére való tekintettel arra számítunk, hogy ez a mutató 2030-ra kiegyenlítődik. Így már a következő évtizedben lesz értelme Pozsonyba járni dolgozni, közben pedig Bécsben élni.”

 

tette hozzá Holzner.

 

teraz.sk 

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!