Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár próbálja megakadályozni a mohi atomerőmű befejezését.

 

„Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott beszélgetésem során egyértelműen jeleztem Ausztria aggodalmait a mohi atomerőművel biztonsági kockázataival kapcsolatban, és megpróbáltam a bővítésről lebeszélni”

 

írta Kurz twitterbejegyzésében.

 

 hirdetes_810x300  

Kurz és az osztrák környezetvédelmi miniszter, Elisabeth Kösting az ORF közszolgálati tévében jelentették be, hogy a mohi atomerőmű vitatott projektjének kivizsgálását kezdeményezik a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökségen.

 

Ausztria hivatalosan elsősorban az új hármas és négyes reaktorblokk biztonsági kockázatai miatt aggódik. Mohi Ausztriától légvonalban mindössze 100 kilométerre van, ráadásul április elején több egykori és jelenlegi atomerőmű-mérnök fordult a Global 2000 környezetvédelmi szervezethez, és hívták fel a figyelmet több súlyos hibára a mohi erőmű bővítésével kapcsolatban.

 

A Szlovák Nukleáris Felügyelet egyelőre nem engedélyezte a két blokk üzembe helyezését, Pellegrini pedig a kedélyek lenyugtatása céljából a sajtóban kijelentette, hogy ha egy  kis biztonsági kockázata is felmerül mohi kapcsán, akkor nem fogják elindítani a reaktorokat.

 

A dolog hátterében azt is látni kell, hogy a mohi bővítésének befejezésével viszonylag olcsó nukleáris eredetű áram kerülne az európai energiapiacra, ami lenyomhatja az árakat, súlyos versenyhelyzetet teremtve az egyelőre viszonylag drága megújuló energiaforrásoknak, mint amilyenek például a szélerőművek. Ez a hatás meglehetősen érzékenyen érinti az osztrák piacot, amelynek jelenleg nem érdeke a mohi atomerőmű befejezése. Persze, ez  a körülmény még nem jelenti azt, hogy a gyanúsan hosszú ideje húzódó mohi bővítés két új blokkja nem hordoz magában kockázatokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.