Nyitókép forrása: istp.sk

 

Válsághelyzetbe került az európai acéltermelés az olcsó, harmadik országokból származó acéltermékek árleszorító hatása miatt – derül ki a Világgazdaság mai cikkéből. Az Európai acélgyártókat tömörítő Eurofer „hatékony piacvédelmet sürget”.

 

A lap közlése szerint bár Magyarországon is érződnek az európai piac kedvezőtlen hatásai, egyelőre nem volt szükség radikális intézkedésekre.

 

Erre egyelőre még Szlovákiában sem volt példa, de a kassai vasműben májusban és júniusban is rövidített munkaheteket vezettek be.

 hirdetes_810x300  

 

Az Európai Unió három-négy évvel ezelőtt már bevezetett importvámokat az uniós acélipar védelmére, a kínai durvalemezre például 70 százalékos behozatali vámot rótt ki, amit tavaly 20-25 százalékos pótlólagos illetékkel egészített ki, valamit évente 5 százalékkal növekvő kvótával korlátozza a harmadik (nem uniós) országokból származó behozatalt.

 

„Bár a célját elérte, a túlkínálat megmaradt, ugyanis sokkal jobban csökkent az EU belső acélkereslete, mint az importja. Emiatt az árak estek, az ötvözetlen acéllemez az idén 20-25 százalékkal kerül kevesebbe, mint tavaly.”

 

írja a VG, hozzátéve, hogy a gyártási költségek mindeközben emelkedtek is a bérnövekedés, és az energiaárak valamint a kokszolható szén árának növekedése miatt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!