Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Szlovák Nemzeti Bank által közzétett friss elemzés szerint a szlovákiai háztartások átlagos vagyona 70 ezer euróra nőtt. A háztartások állapotát még a 2017-es adatok szerint mérték fel.

 

A háztartások átlagos vagyona mintegy 40 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban, ám ennek a növekedésnek a hátterében szinte kizárólag az ingatlanárak emelkedése áll (vagyis nem a megtakarítások vagy más vagyoni elemek mennyisége nőtt).

 

„Elsősorban a lakhatásként használt ingatlanokról van szó, amelyeket a szlovák családok nem tudnak egykönnyen pénzzé tenni anyagi problémák esetén, hiszen valahol lakniuk kell”

 hirdetes_810x300  

 

fogalmaznak az elemzésben a pénzügyi szakértők. Az NBS szerint a lakosság 89 százaléka saját házban/lakásban lakik, ez az arány az EU tagállami közül az egyik legmagasabb. A két vagy több ingatlannal rendelkező lakosok aránya 19 százalékról 28 százalékra emelkedett.

 

A háztartások vagyonának elsöprő, legnagyobb részét tehát az ingatlanjaik értéke teszi ki, kisebb részben az ingóságok (autó, esetleg értékpapírok) járulnak még hozzá. Legkisebb részben a könnyen „mozgósítható”, likvid pénz járul hozzá vagyonukhoz.

 

A fentebb említett átlagos vagyonérték már nem tartalmazza a felvett kölcsönök értékét, de az NBS megjegyzi, hogy a vagyon növekedésével nőtt az átlagos eladósodottság mértéke is: az elmúlt három évben megduplázódott, elsősorban az új jelzálogkölcsönök miatt (nagyobb ingatlanárak mellett nő a felvett hitelek nagysága is). A vagyonhoz mért arányuk ezért nem csökkent, hanem stagnál.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!