Nyitókép forrása: 112.international

 

Hiába volt reménykeltő a Normandiai Négyek (Ukrajna, Oroszország, Németország, Franciaország) hét eleji találkozója, egyelőre a döntéshozók arra számítanak, hogy újabb gázválság alakul ki az ukrán gáztranzit szerződés meghosszabbítása kapcsán. Ukrajna állítólag felkészült a válságra, és, ha minden igaz, Szlovákia is.

 

Az orosz gáz Európába eddig Ukrajnán és Lengyelországon keresztül szállította a legtöbb földgázt. A múlt idő indokolt, hamarosan elkészül az Északi Áramlat 2, amelynek segítségével Oroszország közvetlenül tud majd földgázt szállítani legnagyobb fizetőképes piacára,  Németországba. Az ukrán tranzitról szóló szerződés az év végén lejár, és az Északi Áramlat 2 megépülése miatt most nagyobb az esélye, hogy a nem hivatalosan háborúban álló két ország közt nem születik egyezség.

 

Egy évtizede, 2009. január 1. és 11. között leállt az Európába irányuló gázszállítás Ukrajna felől. Moszkva és Kijev nem tudtak megállapodni az elszámolási árban: az egyik nem akart többet fizetni, a másik nem akart engedni az összegből. Az akkor cseh diplomáciai közbenjárásra végül tető alá hozott tízéves szerződés jár le december 31-ével. Annak ellenére, hogy ma Kijev és Moszkva között elindult egy enyhülési folyamat, a döntéshozók nagy része nem nagyon bízik az új szerződést illető megállapodásban. A háború és az új gázkorridor teljesen más helyzetet teremtetett: az oroszok vannak alkupozícióban.

 hirdetes_810x300  

 

Reménykedj a legjobban, készülj a legrosszabbra

 

Az ukrán Naftogaz elnök-vezérigazgaztója, Andrij Kobolev a héten elismerte, hogy számos ukrán és moldovai területen lévő városban lesz súlyos gázhiány, ha Moszkva nem hosszabbít szerződést. Elmondása szerint a stockholmi választottbíróság hozhat még megoldást, már amennyiben annak megállapodást kikényszerítő határozatát Moszkva elfogadja. Kiemelte, Ukrajna rekordnagyságú gázkészleteket halmozott fel, tesztelték az infrastruktúrát is, hogy a lehető leghatékonyabban tudják átirányítani saját készleteiket a megfelelő helyre.

 

Kobolev persze másra is felhívta a figyelmet. Mint mondta, Oroszország előszeretettel használta a földgázellátást fegyverként érdekei érvényesítésére, és hogy a Gazpromnak, de több más európai gázipari társaságnak is érdekében áll egy gázválság kieszközlése, hogy felverjék az energiahordozó piaci árát.

 

A nagyhatalmi és gazdasági játszma azonban ma más, mint íz évvel ezelőtt. Akkor az európai országok nem voltak felkészülve a válságra, a készleteke viszonylag alacsonyak voltak, maga a gázimport ma több lábon áll, mint akkor.

 

Közép-Európa segít magán

 

Szlovákia földrajzi elhelyezkedése okán főszerepet kaphat gázválság esetén. Gyakorlatilag a gázhálózat szívében található. Az ország gázellátását az elmúlt hónapokban elvégzett technikai megoldásoknak köszönhetően a beszámolók szerint biztosítani lehet Csehország és Ausztria felől is. A keleti országrészeket szükség esetén Magyarország irányából tudják ellátni. Szlovákia Csehországgal és Magyarországgal együttműködési megállapodást kötött, hogy ha szükség van rá, akkor kölcsönösen kisegítik egymást gázválság idején.

 

Nem pusztán a gáz mennyisége a kérdés, hanem az elosztó-csomópontok kapacitása is. Ha nem tudnak elég gázt továbbküldeni, akkor az ellátás bizonyos területeken elakadhat. A szlovák és cseh gázhálózat technikusai már megtették a szükséges előkészületeket, így naponta 67 millió köbméternyi földgázt tudjanak szükség szerint átküldeni a határon. Készenlétbe helyezték az osztrák határ felől érkező gázfolyósokat, 23 millió köbméteres napi kapacitással. Szükség esetén pedig bevethetik a a Kittsee – Pozsonyligetfalu elosztó-csomópontot is a háztartások további ellátásának biztosítására.

 

November végén Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter illetve Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a felsőzellői, kibővített kapacitású kompresszorállomáson állapodtak meg a kölcsönös segítségnyújtásról. Peter Žiga akkor azt mondta, hogy Szlovákia olyan gázkészletekkel rendelkezik, hogy akár hat hónapig is biztosítani tudja a maga vagy Magyarország gázigényének nagy részét. Szijjártó elmondta, hogy a jövő év elejétől a magyar-szlovák rendszerösszekötő nagyobb kapacitással működhet, és szükség esetén több gázt is képes lesz szállítani. Akár lesz gázválság, akár nem, a szlovák-magyar gázinfrastruktúra fejlesztése a jelek szerint folytatódni fog. A magyar külügyminiszter a szlovák magyar gáz-interkonnektor két technikai újítást követően képes lesz 7-7 milliárd köbméternyi gázt szállítani mindkét irányba egy évben. Szlovákia gázigénye ma évi 5 milliárd köbméter.

 

Szlovákia

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!