Nyitókép: aktualizovane.sk

 

„Ma már ön a harmincadik, aki ezt kérdi“ – válaszolja az egyik árufeltöltő a pozsonyi Tesco hiparmarketben arra a kérdésre, hogy van-e élesztőjük.

 

A válasz mindig ugyanaz: nincs élesztő.

 

 hirdetes_810x300  

„Először azt tanácsoltam a vásárlóknak, hogy vigyenek szárított élesztőt, de két óra után az is elfogyott. Most már csak azt tudom tanácsolni, hogy csináljanak kovászt“

 

– mondta az árufeltöltő.

 

A koronavírus megváltoztatja az emberek vásárlási szokásait. Először az antibakteriális gélek és szappanok fogytak el a polcokról, utána pedig a tartós élelmiszerek kerültek sorra (rizs, liszt, tésztafélék).

 

Ám nem csak ezek a termékek tartoznak a bestsellerek közé. A vásárlók ugyanis olyan mértékben halmozzák fel az élesztőt, hogy szó szerint problémát jelent beszerezni.

 

„Az élesztőhiányt a megemelkedett kereslet okozza, ami az utóbbi időben az ötszörösére nőtt“

 

– magyarázta Martin Mašeja, a Terno real estate igazgatója. Elmondása szerint az élesztő iránt nemcsak a vásárlók, hanem a pékségek is érdeklődnek.

 

Mašeja szerint az élesztőhiány ideiglenes lesz, a jelenlegi hiány pedig nem fogja befolyásolni az élesztő árát.

 

Az emberek az átlagos két kocka élesztő helyett tízet vesznek

 

A világ legnagyobb élesztőgyártójának, a Lesaffrenek a kapacitása jelenleg 110%-on működik. A Fala és a Vivo márkájú élesztőket gyártó cég már a harmadik hete több árut szállít az egyes boltokba, mint a karácsonyi ünnepek előtt.

 

„Jelenleg 60%-kal több élesztőt viszünk Szlovákiába mint általában, ennek ellenére nem tudjuk vele lefedni a keresletet“

 

– mondta Lukáš Janáč a Lesaffre Slovensko elnökségétől.

 

Janáč magyarázata szerint azok a háztartások, amelyek otthon standard módon élesztővel sütöttek, most, a bizonytalan időkben tartalékolnak.

 

„Ebben az esetben beigazolódik, hogy az ilyen vásárlók az átlagos két kocka élesztő helyett inkább tízet vesznek, de az az eset is gyakori, amikor egy egész kartonnal vásárolnak, hiszen az élesztő egy olyan termék, ami nem igazán viseli meg a családi költségvetést“.

 

Ezek a vásárlók azonban az esetek többségében nem tudják felhasználni ezt a nagy mennyiségű élesztőt, ugyanis a szavatossági idő lejárata után vagy kidobják, vagy beteszik a fagyasztóba, ami az élő szervezet számára előnytelen.

 

Janáč szerint a másik kategóriát azok a vásárlók alkotják, akik újra felfedezték az élesztővel történő sütés lehetőségeit. Mindezek mellett létezik még egy harmadik kategória is, ők azok, akik a biztonság kedvéért vásárolnak élesztőt, de sütni nem szeretnének belőle.

 

Ezek a fentebb említett vásárlási szokások vezettek oda, hogy a boltok polcairól annak ellenére tűnnek el az élesztők, hogy hetente több kamionnal hoznak Szlovákiába.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.