Nyitókép: aktuality.sk

 

A kormány által bevezetett rendkívüli állapot, vészhelyzet a legtöbb vállalkozót Szlovákiában is új helyzet elé állította. Míg tegnap az volt a vállalkozók célja, hogy növeljék az értékesítést, a terjeszkedést, ma már a koronavírus újabb célt tűzött ki számukra. A túlélést.

 

A túléléshez pénz is kell. A szállítók, az alkalmazottak, az adók és illetékek kifizetésére. Alapvetően a következő dolgokat kell számba venni:

 

Van-e pénzügyi tartalékom?

 hirdetes_810x300  

-Mit tudok gyorsan pénzzé tenni /mekkora a készpénzkészletem/, mennyi a kintlévőségem, követeléseim- kifizetetlen számlák?

-Hogyan tudok radikálisan költségeket csökkenteni?

– A változás segíthet. Alkalmazkodhatok az új helyzethez, módosíthatom a szolgáltatásokat, olyan termékeket tudok kínálni, amire kereslet van. De hogyan juttatom el ezeket a vásárlóimhoz?

 

Az alap a pénzügyi tartalék

 

Felmérések szerint a kis- és közepes vállalkozások többsége nulla, vagy nagyon korlátozott bevételnél legfeljebb 1-2 hónapot tud túlélni. Attól függően, hogy mennyi tartalékot tud mozgósítani.

 

Lehet a krízisidőszakban tartalékolni? Rövidtávon igen, hiszen az elkövetkező hetek, hónapok döntő fontossággal bírhatnak a vállalkozás életében arra vonatkozóan, hogy a vállalkozás átvészeli-e vagy sem, ezt az időszakot.

 

A szakember segít II. – Erre ad lehetőséget a kormány gazdasági segélycsomagja. Könyvelői és adótanácsadói szemmel

 

Elsősorban reálisan kell elemeznünk saját pénzügyeinket. Mennyi pénzem van, és mit tudok gyorsan pénzzé tenni. Például árukészletet, berendezéseket, autót, értékpapírokat. Nem biztos, hogy ideális áron tudjuk mindezt eladni, de a vállalkozás fenntartásához pénzre van szükség.

 

a kormány segélycsomagja szerint az egyéni vállalkozók és a cégek is támogatást igényelhetnek az államtól alkalmazottjaik után bevételük csökkenésének mértékében.

 

Kintlévőségek, követelések, kifizetetlen számlák

 

A következő lépés az ügyfelekkel való kapcsolattartás.

 

A kimenő számlák ellenőrzése. Mennyi pénzem van kint, mikorra várható a kifizetésük. Rendszeresen figyeljük, vezessük a kimenő számlákat. Késedelem esetén ne várjunk, hanem jelezzünk ügyfelünknek telefonon, írásban, vagy írjunk fizetési felszólításokat. Legyünk kitartóak. A fizetési hajlandóságuk alapján rendszerezzük ügyfeleinket, készítsünk listát, akiknek a jövőben is csak és kizárólag előleg kifizetése esetén teljesítünk.

 

A krízis alatt óvatosabban bánjunk a fizetési határidőkkel. Legjobb, ha bevezetjük, hogy előlegszámlát adunk, és teljesítése után szállítunk. Vagy kitoljuk szolgáltatásainkat, vagy a fizetést a szolgáltatás, áru átadásához kötjük. Vannak helyzetek, amikor erős, nagy céggel állunk kapcsolatban, és nincs módunk diktálni az üzleti feltételeket, így a fizetési határidőt is más diktálja. Ez esetben biztosítást köthetünk a kintlévőségekre /kintlévőség-biztosítás/, eladhatjuk a követeléseinket, igénybe vehetünk faktorálás- előfinanszírozás szolgáltatást, vagy a sikerdíj alapú tartozás behajtást. Ezek a szolgáltatások pénzbe kerülnek, így kevesebb összeget kapunk kézhez, mint amennyit kiszámláztunk, viszont időben megkapjuk, amikor szükség van rá.

 

Óvatosabban bánjunk ügyfeleink olyan ígéreteivel, hogy „jövő héten majd valamikor rendezik a számlát, és hasonlók.”

 

A költségek radikális csökkentése

 

Minden vállalkozó számára radikális és kompromisszumok nélküli költségcsökkentésre van szükség. A nagyberuházásoknak háttérbe kell szorulniuk. Ilyen az épületek, felszerelések, autók vagy számítógépes berendezések vásárlása. Ezenkívül csökkenteni kell a szolgáltatások kiadásait:

 

Például tárgyalhatunk a bérbeadóval a bérleti díj időszakos csökkenéséről vagy elengedéséről. A dolgozók iskolázásait /például az esedékes, kötelező biztonságtechnikai BOZP PO iskolázásokat/ is későbbi időpontra tehetjük át. További halasztható kiadásoknak tekinthetjük a kölcsönök visszafizetését. A lízing, az adók vagy az illetékek is halaszthatóak. A bankokkal most egyrészt megállapodhatunk abban, hogy halasztjuk a törlesztést, másrészt a kormány segélycsomagja értelmében halaszthatjuk az esedékes adóelőleg törlesztését is, bevételünk 40%-os és annál magasabb csökkenése esetében.

 

Ez azonban mind közvetlen kommunikációt igényel a hitelezővel, adóhivatallal. A bevétel 40%-os vagy nagyobb csökkenésénél a munkáltatói járulékok befizetését is halasztani lehet.

 

A költségek legnagyobb tételét a munkaerőköltségek képezik. Válság idején nehéz, és népszerűtlen döntéseket is meg kell hoznunk, és ezeket a költségeket is a produktivitáshoz kell igazítanunk. Viszont, segíthetnek most a Munkatörvénykönyvben eszközölt változások.

 

A szlovák kormány a helyzetre való tekintettel a Munkatörvénykönyvben több módosítást fogadott el, melyekből alább felsorolunk, és melyekről a parlament gyorsított eljárásban fog dönteni. A rendelkezések támogatni hivatottak a munkahelyek megtartását és a munkavállalók védelmét.

 

  • Amennyiben a Kormány által bevezetett rendkívüli állapot, vészhelyzet miatt a munkáltatónak nincs módjában biztosítani a munka végzéséhez a feltételeket (csökkentett rezsimben működik, vagy időszakosan le kellett állnia a tevékenységgel) és bérkompenzációt nyújt, az új rendelkezések értelmében jogosult lesz arra, hogy a munkavállaló ezt a kiesett időt később ledolgozza.”Naptári évenként ez legfeljebb 400 óra lehet, és a munkát legkésőbb a munkavégzés akadályoztatásának bekövetkeztétől számított 12 hónapon belül lehet elvégezni”- Ez az idő nem számít bele az átlagos heti munkaidőkeretbe, a munkáltató ezt majd külön vezeti.

 

  • Ugyanebben a helyzetben, tehát a jelenlegi intézkedések végett, ha a munkáltató nem tud teljes munkaidőben, vagy egyáltalán biztosítani a munkavégzést, dönthet erre az időszakra vonatkozólag az átlag munkabér 80%-os folyósításáról, a szakszervezetek, vagy üzemi bizottság bevonása nélkül. A minimálbér alá azonban nem lehet menni.
  • Továbbá a kormány segélycsomagja értelmében amennyiben a jelenlegi intézkedések végett a vállalkozó kénytelen leállni és átmenetileg bezárni, az állam átfizeti az alkalmazottak bruttó munkabérének 80%-át.
  • A távmunka, otthoni munkavégzés munkaszerződéstől függetlenül elrendelhető.

 

A változás segíthet

 

Sok esetben ezt az időszakot, vagy bármely krízishelyzetet csak változás révén tudjuk átvészelni, túlélni. Megváltoztathatunk, módosíthatunk egy vagy több általunk értékesített terméket vagy szolgáltatást (például egy taxi szolgáltatást bővíthetünk ebédhordással is), vagy az eladásunk módja bővülhet (például online is elkezdek értékesíteni). Lehet, egy ilyen változással kis bevételt fogunk csak elérni. A válság idején azonban még a kis jövedelem is jobb, mint a nulla jövedelem. Ezért az új üzleti lehetőségek felkutatása, komoly megfontolása, minden túlélés alapja.

 

Felhasznált források itt és itt

 

Fordította és saját gondolatokkal ellátta, Boros Zsuzsa Carpe Diem Coaching.

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

“A koronavírus egy perc alatt legyőzhető!” – Fiatal tudósok a koronavírusról: Minden, amit tudnod kell a veszélyről és a védekezésről

 

A szakember segít – Mire van jogunk munkaadóként, munkavállalóként, vállalkozóként a koronavírus-járvány esetén?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.