Nyitókép: sportx.sk

 

Richard Sulík, a kormányon lévő SaS elnöke a kormány legközelebbi ülésén panaszt nyújt majd be amiatt a 3,4 millió eurónyi támogatás miatt, amit a Pellegrini-kormány még február 19-én hagyott jóvá néhány néhány település részére.

 

A támogatásból különféle projektek valósulnának meg, úgy mint például multifunkciós sportcsarnok, városi hivatal felújítás, óvodabővítés.

 

Sulík azután jelezte, hogy panasszal fog élni, hogy egyik képviselője, Peter Cmorej blogjában támadta a Pellegrini-kormány pénzosztási szokásait. Cmorej szerint ugyanis nem átlátható a támogatási eljárás, ráadásul korrupciós hátteret is vélt felfedezni.

 hirdetes_810x300  

 

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatásokat a nyilvánosság előzetes értesítése és pályázati kiírás nélkül osztották szét, így az sem világos, hogy ki és milyen feltételekkel jelezhette támogatási igényét.

 

„Az ilyen eljárás a közpénzek kezelésének lehető legrosszabb gyakorlata, ami csak létezhet”

 

fogalmazott Cmorej, aki szerint a következő települések érintettek a kérdésben:

 

Malacka (Malacky) – 1,5 millió euró multifunkciós sportcsarnok építésére

Vágsellye (Šaľa) – 1,075 millió euró a fedett uszoda felújítására

Turdossin (Tvrdošín) – 550 ezer euró a városi hivatal felújítására

Mezőköz (Medzibrod) – 150 ezer euró az óvoda kapacitásának bővítésére

Kisdiós (Oreské) – 134 ezer euró sportcsarnok építésére

 

Cmorej blogbejegyzésében arra céloz, hogy a támogatások szétosztásában szerepet játszott a személyi szimpátia, vagy épp párthovatartozás is.

 

„Tény, hogy Mezőköz és Kisdiós polgármesterei a helyhatósági választásokon az SNS színeiben indultak. És ugyancsak köztudott a Malacka polgármestere és Peter Pellegrini közti jó személyi kapcsolat is”

 

Emiatt a mondat miatt egyébként Malacka polgármestere, Juraj Říha már hivatalosan is jelezte, hogy feljelentést tesz Cmorej ellen, miután a képviselő szavait hazugságnak tartja.

 

Pellegrini közel fél millió eurót osztogatott szét az utolsó pillanatban

 

Cmorejre egyébként Juraj Droba (SaS) pozsonyi megyefőnök is reagált. Droba úgy fogalmazott, hogy

 

„Az elmúlt két évben Malacka polgármesterével sok jó dolgot sikerült tennünk a városért és az egész erdőháti régióért is. A többi már pártpolitika, ami felett én magam is néha csak a fejemet csavargatom”

 

Cmorej blogjában az említett malackai sportcsarnokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a projektnek nincs indoklása, a városi képviselők nem kaptak megvalósíthatósági tanulmányt ezzel kapcsolatban, magának a városnak pedig sem pénze, sem területe nincs a sportcsarnokra, ahol felépülhetne.

 

Říha cáfolta Cmorej állításait, szerinte a város a piaci ár feléért vett telket, van elég hitele az építkezésre, a projekthez pedig leadta a szükséges dokumentációit is.

 

Az SaS szóvivője szerint Richard Sulík a kormány legközelebbi ülésén informálja majd a kormány tagjait a fent említett támogatásokról, majd Igor Matovič kormányfő kezébe adja a döntést, hogy érvényben hagyják-e támogatások odaítéléséről szóló döntéseket, vagy visszavonják azokat.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.