Újra élettel telt meg a szlovák-magyar gázvezeték. A két ország gázhálózatának összekötése megvalósulását követően négy évig aludt. Szlovák és magyar gázszakértők azonban mára rájöttek, hogy a vezeték igencsak hasznos.

 

„A vezeték a két ország és a régió földgáz ellátása szempontjából is növeli a biztonsági komfortot. A rajta keresztül való szállítás iránti igény növekedése megerősíti, hogy kiépítése gazdaságilag is megérte,“

 

nyilatkozta a SITA hírügynökségnek az Eustream szóvivője, Pavol Kubík.

 

Szlovákiai földgáz Magyarországra

 

 hirdetes_810x300  

A napi kapacitás jelenleg 10 millió köbméter gáz körül mozog. A szlovák földgáz-szállító megerősítette, hogy a piaci igény iránta továbbra is jelentős.

 

 „A gázvezeték jelenleg Szlovákiából szállít földgázt Magyarországra,“

 

tette hozzá Kubík.

 hirdetes_810x300  

 

Az Eustream jelezte, hogy ellenkező irányba is jeleztek igényt, azaz magyar oldalról szlovákra.

 

„A jövőben látunk lehetőséget arra, hogy különböző forrásokból származó földgázt is szállítson, beleértve a Fekete-tengeri, TurkStream, és Kaszpi-térségből származó nyersanyagot is,“

 

nyilatkozta Kubík, aki szerint Szlovákia és Magyarország között egyetértés van abban, hogy ez a gázvezeték Ausztria irányába, további európai piacok számára is felhasználható.

 

Alig öt éves gázvezeték

 

A szlovák-magyar gázvezetéket 2015. július 1-jén helyezték üzembe. Éves gázkapacitása Szlovákiából Magyarországra 4,5 milliárd köbméter, folyamatos használat lehetőségével. Ellenkező irányba évi 1,8 köbméter mennyiség szállítható, szakaszos használat mellett.

 

A kétirányú gázvezeték hossza 110,7 kilométer. Ebből 92,1 kilométer van magyar, 18,6 kilométer pedig szlovák területen.

 

Kiépítése 170 millió euróba került, ebből a szlovák fél 21 millió eurót fizetett. Az EU 30 millió euróval járult hozzá a költségekhez.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!