Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Kevesebb könyvelőt és több informatikust akar foglalkoztatni a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská Sporiteľňa), ezért digitális átszervezésre készül. Ennek keretében pedig elbocsátásokra is sor kerül – derül ki a Hospodárske Noviny internetes kiadásának cikkéből.

 

Még az idén legalább 100 alkalmazottjától válik a bank, jövőre pedig újabb elbocsátások is lesznek. Tavaly a SLSP 4096 embernek adott munkát. A mostani leépítések elsősorban a pozsonyi központot érintik.

 

A pénzintézet így próbál reagálni a koronavírus, a hosszú ideje rendkívül alacsony kamatok és a bankadó kihívására. A változásokban a központi szerepet a szolgáltatások informatikai automatizációja kapja – vagyis kevesebb könyvelőre és több IT-szakemberre van szüksége.

 

 hirdetes_810x300  

Kedd este a SLSPS a HN értesüléseit nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

 

A karcsúsítás bizonyos mértékben a bankfiókokat is érinteni fogja. A központ ösztönözni fogja őket, hogy változtassanak az üzletpolitikán: az ügyfelek ne készpénzt felvenni vagy számlát befizetni menjenek a bankba, a banki alkalmazottak pedig nem készpénzzel, hanem pénzügyi tanácsadással foglalkozzanak.

 

 hirdetes_810x300  

Általánosságban kijelenthető, hogy minden szlovákiai bank ebbe  az irányba halad, és szolgáltatásaik informatikai fejlesztésével idővel újabb alkalmazottakat fognak elbocsátani, sőt, bankfiókokat fognak bezárni.

 

A HN közlése szerint a SLSP a jelenlegi csaknem 300 bankfiókját 230-ra csökkentené idővel, és a bizonyos beruházásokat teljesen leállított. Ettől jelentős megtakarítás remélnek, amire szükségük is lesz – a bank nyeresége az első negyedévben 45 százalékkal csökkent. A legnagyobb problémát az alacsony kamatok okozzák, de az előző kormány által duplájára emelt bankadó sem elhanyagolható tétel.

 

A SLSP Szlovákia legrégebbi és legnagyobb bankja. A Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint a SLSP birtokolja a szlovákiai lakáshitelek 26,4 százalékát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.