Nyitókép: čas.sk

 

A gyümölcstermesztők már tavasszal felhívták a figyelmet arra, hogy a talaj menti fagyok és a koronaellenes intézkedések nem maradnak következmények nélkül. A boltok aktuális árcédulái is ezt igazolják. A termésből kevesebb van, a fogyasztóknak pedig mélyebbre kell nyúlniuk a pénztárcájukba, ha gyümölcsöt szeretnének vásárolni.

 

Sokat költöttek a védelemre

 

 hirdetes_810x300  

Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy a gyümölcstermesztőknek mintegy 1,9 millió eurót kellett kifizetniük arra, hogy megvédjék az idei termést a fagytól.

 

A nagy igyekezetük ellenére azonban nem sikerült az összes gyümölcsöt megmenteni. Míg Szlovákiában évente átlagosan 50 ezer tonna gyümölcsöt szoktak megtermeszteni, addig idén csak kb. 30 ezer tonna lesz.

 

„30 éjszakán keresztül kellett védenünk a termést a fagytól. Összesen mintegy 80 ezer eurót költöttünk a fagyellenes védelemre, de még így is csak a termés 40%-át tudtuk megmenteni. Ez vezetett a gyümölcsök árának drágulásához“

 

– mondta Emil Schultz, az Emil Gyümölcsösei szövetkezet elnöke.

 

A Bonum szövetkezet tagjai 34 éjszakán keresztül védelmezték a gyümölcsöst, ahol a paraffin gyertyák és a fagyellenes öntözés mellett hajnalban olyan helikoptereket engedtek fel a magasba, amelyek öt fokkal tudják emelni a hőmérsékletet.

 

A koronaválság is bezavart…

 

A kedvezőtlen időjáráshoz csatlakozott a koronaválság is. A gyümölcstermesztők elveszítették a harmadik országból származó szezonális munkásaikat, akik a lezárt határok miatt nem tudtak beutazni az országba.

 

Mindez azonban nem csak Szlovákiára vonatkozik, hiszen a kedvezőtlen időjárás és a koronavírus-járvány mindenhol nyomot hagyott maga után.

 

Jobb már nem lesz

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi év júniusához képest idén 3,6%-kal nőtt a gyümölcsök ár. A görögdinnye a negyedével, a mandariné 12%-kal, míg az alma 5%-kal lett drágább.

 

 „A bevásárlás jelenleg nemcsak a tavalyi évhez képest drágább, de a koronaválság előtti időszakhoz képest is“

 

– mondta Jana Glasová, a Postabank elemzője. A januári hónappal összehasonlítva a zöldség és a gyümölcs kétszámjegyű növekedést mutatott.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!