2020 júniusában 7,4 százalékra emelkedett a munkanélküliség Szlovákiában. Ez 0,2 tizeddel magasabb, mint májusban volt, a növekedés pedig már hatodik hónapja tart.

 

A júniusi statisztika

 

Éves szinten a munkanélküliség emelkedése 2,43 százalék. 2019-ben az állástalanok aránya 4,97 százalék volt. A munkát kereső személyek száma júniusban 203 586 személyt tett ki, ez májushoz képest 5330 fős növekedést jelent.

 

 hirdetes_810x300  
A munkanélküliség emelkedik. Grafika: DenníkN

 

A Pénzügyminisztérium előrejelzése idén 8,2 százalékos munkanélküliséggel számol, mely a következő években csökkenni fog. Ugyanakkor nem süllyed a válság előtti szintre.

 

Kevesebb új munkahely

 

Ami a szabad munkahelyeket illeti, június végéhez az országban összesen 68 045 betölthető pozíciót jelentettek a munkahivatalnak. Ezek egyharmada Pozsony megyében van. Júniusban ugyanakkor az előző 3 hónaphoz képest már több szabad munkahelyet jelentettek.

 

A Profesia.sk portál tájékoztatása szerint nálunk az elmúlt hat év összehasonlításában most van a legkevesebb betölthető munkahely, az idei év hat hónapjában a munkáltatók náluk összesen 91 369 pozícióra kerestek munkaerőt. Ennél kevesebb munkahely legutóbb 2014-ben állt rendelkezésre. A munkáltatók a Profesia.sk-n elsősorban adminisztratív munkaerőt, termelési menedzsert, üzletkötőt, raktárost és pénztárost kerestek.

 

A friss adatok alapján jelenleg egy szabad munkahelyre 27-en jelentkeznek. Egy évvel korábban ez 10-el kevesebb volt. A legnagyobb érdeklődés a referensi, postai kézbesítő, recepciós, titkárnői, portás, irodai menedzser pozíciók iránt van.

 

Körkép.sk/upsvar.sk/webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!