Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Bizonytalanná vált a Porsche autógyár felsőszerdahelyi megaberuházásának sorsa. A Hospodárske Noviny gazdasági napilap közlése szerint a cég váratlanul már jóval kisebb bővítésről beszél a korábban beharangozotthoz képest. A lap szerint a konszernen belüli pozícióharcok lehetnek a háttérben.

 

A Porsche nem rég bejelentette, hogy 250 millió euró beruházással 1200 munkahelyet hozna létre felsőszerdahelyi (Vágújhelyi járás) telepének bővítésével.

 

Most azonban a cég már csak a korábbi, 14 millió eurós bővítésről beszél, amely jóval szerényebb számú, 40 munkahelyet hozna létre. Nem gyártásról van szó, hanem magasszintű kutatás-fejlesztési beruházásról, amelynek keretében prototípusokat készítenek és tesztelnek majd.

 hirdetes_810x300  

 

A dolog pikantériája, hogy automata gyártósorok prototítpusainak fejlesztéséről van szó – vagyis az emberi gyártósori munka konkurenciájáról. Ráadásul, ezt a projektet a magát szociáldemokratának valló smeres kormány 2 millió euróval támogatta az előző kormány idején, amikor is Peter Žiga volt a gazdasági miniszter – ma már Peter Pellegrini készülő pártjába mentette át magát.

 

A HN szerint az történt, hogy a nagy konszerneknél szokásos módon nem egy, hanem jóval több engedélyeztetési dokumentációt intéznek el a cégek, hogy amikor utófinanszírozást kérnek a központtól, legyen mivel érvelni. Más szavakkal, blöfföltek egyet a nagyobb költségvetési keret reményében. Ezt a verziót alátámasztja az is, hogy a Porsche 2019-ben nem a nagy projektre kért állami támogatást, csak 40 munkahelyet teremtő kicsire…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.