Nyitókép: TASR/AP Photo/Bilal Hussein

 

A Modern Üzlet Szlovákiai Szövetsége (SAMO) egy új problémára hívja fel a figyelmet, melynek során szájmaszkot nem viselő emberek egy csoportja generál konfliktusokat a boltokban.

 

A szövetség szerint ezek az emberek csoportosan és szervezetten jelennek meg az élelmiszerboltokban, ahol maszk nélkül vásárolnak.

 

 hirdetes_810x300  

Feszültségkeltés a pénztárnál

 

Ezután a pénztárnál gyülekeznek, ahol kipakolják a megvásárolt termékeket. Itt konfliktusba kerülnek az eladókkal, akik addig nem hajlandóak lekasszálni az árut, amíg az előírások értelmében nem helyeznek fel szájmaszkot. A maszkviselésre az eladók figyelmeztetése ellenére sem hajlandók.

 

A boltosok éppen ezért arra kérik a kompetens szerveket, hogy sürgősen foglalkozzanak az üggyel, és fogadjanak el hatékony óvintézkedéseket.

 

 „Az eladók nem tudnak hatékony módon védekezni az ilyen helyzetekkel szemben. Egyrészt azért, mert amikor ezek az emberek belépnek az élelmiszerboltba, akkor a biztonsági őr mellett még szájmaszkban haladnak el, amit csak később vesznek le. Másrészt azért, mert erőfölényben vannak. Az az egyetlen megoldás ezekkel az emberekkel szemben, ha kihívjuk rájuk a rendőrséget“

 

– mondta Martin Krajčovič, a SAMO elnöke.

 

A rendőrség nem hatékony

 

A SAMO szerint ezek a szervezett csoportok felelőtlen viselkedésükkel nemcsak a többi vásárló és a személyzet egészségét veszélyeztetik, hanem a saját magukét is. Továbbá arról sem lehet megfeledkezni, hogy ezek az emberek gyakran agresszíven viselkednek, így a jelenlévők testi épsége is veszélyben forog. A szövetség tapasztalatai szerint a kiérkező rendőrök sem tudnak ellenük hatékonyan fellépni, mert nincs erre hatáskörük.

 

 „A rendőrség hatáskörébe kellene tartoznia annak, hogy kiutasítsa ezeket az embereket a boltokból, hogy ne zavarják meg a bolt működésének menetét, és ne veszélyeztessék a jelenlévők egészségét. Az embereknek joguk van a biztonságos vásárlásra“

 

– jegyezte meg Krajčovič.

 

Gazdasági károk

 

A szövetség elnöke egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a maszk nélküli csoportok „akciói“ gazdasági károkat is okoznak, ugyanis néhányszor már előfordult, hogy a helyzet megoldásáig több órára be kellett zárni a boltot.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!