Nyitókép forrása: Photo by Ryan on Unsplash

 

Olaszország és az Intel intenzívebb tárgyalásokba kezd arról az összesen nyolcmilliárd eurós beruházásról, amelynek keretében Olaszoszágban létesülne egy félvezetőgyár. Az Intel célja, hogy a chiphiány későbbi megelőzése céljából Európa szerte gyárakat létesítsen. A legnagyobb üzemet Németországba költöztetnék, bár, ez még nem borítékolható, hiszen a franciák is versenyben vannak.

 

Az Intel gyárépítésre szánt 80 milliárd eurós beruházásának egy tizede jutna tehát Olaszországra, annak minden előnyével együtt – foglalkoztatás, logisztikai beruházások. A Reuters hírügynökség korábban úgy tudta, hogy a befektetés 4-8 milliárd eurós érték között mozog.

 

Az amerikai félvezetőgyártó több uniós tagállam is tárgyal üzemek létrehozásáról, a legnagyobb „megafab” gyárára pedig Németország a legnagyobb esélyes. A verseny azonban még nem zárult le, és Franciaország is még esélyes.

 

 hirdetes_810x300  

A Reuters által megszellőztetett információkat az Intel nem kívánta kommentálni.

 

Jelenleg globális chiphiány uralkodik, ami számos ágazatban okoz súlyos problémákat. A koronavírus miatti lezárások (és az kriptovaluta őrület) elképesztő módon megnövelte a keresletet a félvezetők iránt, a járvány azonban súlyosan érintette a gyártási kapacitásokat, amelyek jellemzően a távolkeletre koncentrálódnak. Autógyártók egész sora volt kénytelen idén többször is hetekre leállni, mert nem volt elég félvezető a piacon.

 

Nem oldható meg egyik napról a másikra a probléma

 

Ahogy arra egy korábbi cikkünkben rámutattunk, a félvezetők gyártása rendkívül igényes feladat, lényegében lehetetlen más gyárakhoz hasonló tempóban kiépíteni az infrastruktúráját, és maga a gyártás is igen hosszas folyamat, nem beszélve a szükséges szakképzett munkaerő bebiztosításáról. Épp ezért döntött úgy az Intel, hogy több tízmilliárd eurót fektet abba, hogy olyan területeken létesítsen gyárakat, amelyek közelebb esnek a felvevőpiacokhoz.

 

Az olasz autógyártás egyébként még a koronavírus-járvány miatt sem szenvedett annyit, mint most a chiphiány miatt. A Stellantis például még a 2020-as leállásoknál is masszívabb termeléskiesést élt meg, úgy becsülik, másfél millió autóval kevesebbet tudott csak legyártani idén alkatrészhiány miatt.

 

Európában több üzemet is létrehozna az Intel, egyelőre azonban nem tudni, pontosan mennyit. Az biztos, hogy októberben még 20 milliárd eurós összberuházásról szóltak a sajtóhírek, ami mára a négyszeresére hízott. A Financial Times korábbi értesülései szerint Bajorországba telepítenének egy Intel félvezető-gyárat, ugyanakkor holland, belga és luxembourgi illetékesekkel is tárgyaltak hasonló beruházásról.

 

De más cégek is léptek a félvezetők kérdésében. Az Intel legnagyobb gyára Írországban van, ahol 14 nm-es eljárással gyártanak chipeket. Németországba Drezda mellett működik a félvezetőgyár, amely a német termelők között a legfejlettebb eljárással készít chipeket, havonta mintegy 60 ezer wafert (szilícium egykristály szeletet).

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.