Nyitókép forrása: SITA/Sergei Guneyev/Sputnik Pool Photo via AP

 

Sokan arcvesztés nélküli meghátrálásként értelmezik a Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt rendeletet, amely rubelben kéri az orosz gáz elszámolását. A dolog gyakorlati működése nem teljesen világos, ellentmondásos magyarázatok is napvilágot láttak. Két érdekes következménye azonban mindenképp van a mai döntésnek.

 

Ha hinni lehet a Reuters tudósításának, akkor az oroszok által ma bemutatott fizetési mód azt jelentené, hogy az európai gázvásárló cégek orosz banknál, rubelben vezetett folyószámlán keresztül fizetnek, rubel szerepel a számlán is, de attól az illető orosz bankba még euró (vagy dollár) érkezik.

 

Az új fizetési mód mindegyike az uniós szankciókon kívül eső Gazprombankon keresztül megy majd. A briteknek ez rossz hír, ők korábban feltették a pénzintézetet saját szankciós listájukra, így ha hozzá akarnak jutni az orosz földgázhoz, törölniük kell a bankot onnan.

 

 hirdetes_810x300  

A nyugat-európai vezetők, köztük Olaf Scholz is elutasította a rubelben való fizetés lehetőségét.

 

Két dolog azonban biztos. Az egyik az, hogy a Putyin bejelentésére a rubel egyetlen nap alatt ledolgozta az elmúlt napok leértékelődését, pusztán azért, mert Oroszország látszólagos győzelmet tudott aratni egy fontos kérdésben.

 

A másik dolog már nem ennyire jó hír. A Portfolió hívta fel a figyelmet, hogy a Gazprombank orosz kereskedelmi bank feladata lesz a fizető ügyfelek eurójának (dollárjának) átváltása rubelre. Ha valamiért ezt nem teszi meg, akkor kvázi indokkal szolgálhat Moszkvának arra, hogy elzárja a gázcsapot, mondván, lám a nyugatiak nem fizettek a gázért (és nyilván nem nagyon lesznek rajta, hogy megvizsgálják, pontosan hol történt az elakadás).

 

Itt érdemes megjegyezni, hogy Oroszország intenzív tárgyalásokat folytat Kínával és Indiával és más ázsiai államokkal, hogy piacot szerezzen az orosz gáznak.

 

A fentiek értelmében a helyzet leegyszerűsítve azt jelenti: az oroszoknak előre elkészített indokaik vannak a gázcsap elzárására, ha úgy látják előnyösebbnek…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.