Nyitókép: SITA/AP Photo/Dmitry Lovetsky

 

Oroszország ma nem állítja le az Európába tartó gázszállítást, ha vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát – a hírt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője erősítette meg újságíróknak pénteken.

 

„Rengeteg arra vonatkozó kérdést kaptam, hogy ha nincs visszaigazolás a rubelben történő fizetésről, akkor április 1-jétől leáll-e a gázszállítás. Nem, nem így van, és ez nem következik a tegnap aláírt és közzétett rendeletéből”

 

– nyilatkozott a szóvivő.

 

A most zajló szállítások kifizetése nem ma, hanem a hónap második felében, április végén, vagy akár május elején esedékes” – magyarázta Peszkov.

 hirdetes_810x300  

 

A szóvivő kijelentette, hogy az új fizetési módról szóló dekrétum, melyet Vlagyimir Putyin már aláírt, a jövőben törölhető, ha „más feltételek” alakulnak ki. A jelenlegi körülmények között szerinte Oroszország számára a rubel a legbiztonságosabb és legelőnyösebb pénznem.

 

Újságírói kérdésekre reagálva Peszkov elmondta, hogy a dekrétum nem retroakív, tehát Oroszország nem fog rubelt kérni azért a gázért, amit már leszállított Európába.

 

mti, čtk, reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.